Frykter påskeulykkene: – Bruk hodet, ikke mist det!

FRYKTER ULYKKER: Statens vegvesen ber folk stresse ned og pakke bilen sikkert i påsketrafikken.

FRYKTER ULYKKER: Statens vegvesen ber folk stresse ned og pakke bilen sikkert i påsketrafikken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statens vegvesen ber folk stresse ned og tenke sikkerhet i påsketrafikken.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Løse gjenstander i bilen kan ta liv. Det er store krefter som utløses ved en kollisjon, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Statens vegvesen frykter at stress og lite sikker pakking av bil i verste fall kan ta liv i påsketrafikken.

– Stress ned

Mer enn halve Norge skal ut å reise i påska. Stor trafikk og skiftende vær kan bli krevende. Stress ned, planlegg turen godt og bruk tiden som trengs, er Vegvesenets råd.

– Folk er flinke og ansvarlige i trafikken, men vær likevel på vakt. Selv med en sen påske kan skiftende vær- og føreforhold, spesielt på og over fjellet gjøre turen krevende, sier Moe Gustavsen.

Vegdirektøren er overrasket over at mange har det ubegripelig travelt i påsketrafikken.

– Det er bedre å komme fram litt senere enn ikke i det hele tatt. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i påskeulykkene.

LES OGSÅ: Nå skal veivesenet begynne planleggingen – og det er ikke sikkert det blir hengebru

Dårlig sikring av last

Hvert år skjer det om lag 70 ulykker med personskader i påsketrafikken. I fjor mistet ingen livet i trafikken i påsken, mot en i 2017, tre i 2016, en i 2015 og fire 2014.

– Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer nesten ingen tid på vågale valg, men utsetter deg og andre for fare.

Vegvesenet bekymrer seg også over mangelfull og dårlig sikring av last inne i bilen.

Eksempelvis vil et løst nettbrett ha en kraft på 24 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Ved 100 km/t er vi oppe i en kraft på hele 96 kilo. Dette kan bli et skjebnesvangert «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet.

– Bruk hodet, ikke mist det! All last må sikres før du starter kjøringen. Vi vil ha alle trygt fram og tilbake i påska, sier Moe Gustavsen.

LES OGSÅ: Sovnet bak rattet og kjørte av veien

Artikkeltags