Har regjeringen glemt at Sverige finnes?

Nordmenn står for tre prosent av all detaljhandel i Sverige - alkohol er en viktig lokkevare.

Nordmenn står for tre prosent av all detaljhandel i Sverige - alkohol er en viktig lokkevare. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det ligger et land øst for Norge. Dit foretas det nær 14 millioner reiser årlig.

DEL

MeningerRepresentanter fra regjeringspartiene møtte i går opp på Hval Sjokoladefabrikk for å forsyne seg med sjokoladegodbiter og klapp på skulderen, etter at sukkeravgiften er foreslått delvis reversert. Vi kan unne dem en sjokoladebit, men den bør ha en sterk bismak av dårlig samvittighet. For det første må vi ikke glemme hvem som lagde denne floken i utgangspunktet med å øke sukkeravgiften med 83 prosent. Dernest løser forslaget til statsbudsjett kanskje litt opp i floken for Hval sjokoladefabrikk, som nå slipper å permittere ansatte, men lar et enda større problem ligge uløst:

Er det virkelig blitt en selvfølge at norsk avgiftspolitikk hvert eneste år skal flytte tusenvis av arbeidsplasser ut av Norge og inn i Sverige? Skal husholdninger måtte basere seg på turer til nabolandet for å få hverdagen til å gå rundt?

LES SAKEN HER (+): Nå får noen av de permitterte Hval-ansatte tilbake jobben

For fortsatt beholdes den høye avgiften på brus, og fortsatt gjøres det ingenting med alkoholavgiftene – de blir bare prisjustert. Så kunne man kanskje tenke at dette er viktige avgifter som skal bidra til lavere forbruk på usunne varer. Men er det egentlig noen som tror at det er det som skjer? Det er handlemønsteret og ikke livsstilen som endres.

I fjor ble det reist 13,7 millioner ganger fra Norge inn i Sverige – hovedsakelig for å handle billigere varer. Til sammen ble det brukt 23,7 milliarder kroner – og det vil øke. Billigere alkohol og brus utgjør viktige lokkevarer i en økonomi der nordmenn nå står for tre prosent av detaljhandelen. Tallene er hentet fra nettavisen E24, som baseres seg på to rapporter HUI Research har laget for Svensk Handel, Region Värmland og Västra Götalandsregionen.

LES OGSÅ (+): Komplett-direktør blir ikke hørt – foreløpig

Men orker du ikke å reise til Sverige? Statsbudsjettet har en ordning for det også! Regjeringen vil heller ikke endre grensen på 350 kroner for avgiftsfri netthandel i utenlandske nettbutikker, til tross for at anledningen var der nå.

Dermed kan du hente ut billig sukkerholdig brus i den samme butikken du handler i til vanlig. Den eneste forskjellen er at du nå må hente brusen i post-i-butikk-skranken.

Så har i det minste utenlandshandelen i seg selv gitt noen norske arbeidsplasser - det kunne i alle fall vi i Sandefjord tenke. Men det var inntil nå.

600 arbeidstakere i Sandefjord er ansatt i Color Crew. Men Statsbudsjettet åpner også for at Color Line kan flagge Kiel-ferjene og erstatte 700 sjøfolk med utenlandsk arbeidskraft. Det vil tynne i rekkene med norske arbeidstakere ganske kraftig. En eventuell nedbemanning vil blant annet bli foretatt etter ansiennitetsprinsippet, og ikke utfra hvilken ferje de ansatte jobber på.

LES OGSÅ (+): 600 Sandefjord-jobber står i fare

LES OGSÅ (+): Sukkeravgiften fremdeles den samme for brusprodusenter: – Jeg er svært skuffet, sier Grans-sjef

Eller sagt på en annen måte: Mange ansatte på Color Lines ferjer til Strömstad vil miste jobben.  

Det er derfor grunn til å spørre: Har regjeringen en plan for å bremse denne handelslekkasjen? Vet de i det hele tatt at Sverige finns?

ANDRE MENINGER (ÅPENT):

Artikkeltags