Her er TV-kjendisens fem beste tips for en fantastisk uteplass

NOEN FÅ ARBEIDSØKTER I EGEN HAGE: Kjersti Bergesen tar en skikkelig ryddeøkt i påsken. Hun bruker pinsehelgen til å plante ut i kjøkkenhagen og deretter tar hun en god ugressøkt i begynnelsen av juli. Så klarer hagen hennes seg selv inntil høsten kommer.

NOEN FÅ ARBEIDSØKTER I EGEN HAGE: Kjersti Bergesen tar en skikkelig ryddeøkt i påsken. Hun bruker pinsehelgen til å plante ut i kjøkkenhagen og deretter tar hun en god ugressøkt i begynnelsen av juli. Så klarer hagen hennes seg selv inntil høsten kommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Velg en god stol og et lite bord som du kan flytte med deg rundt i hagen. Slik finner du de beste plassene, sier Kjersti Bergesen. Med flere gode tips i hagehanskene ankommer hun på Gjennestad torsdag 9. mars.

DEL

(Tønsbergs Blad)

FØR: Alt det strukturelle er i orden, nå gjelder det å forvandle en haug med pukk til et frodig uterom.

FØR: Alt det strukturelle er i orden, nå gjelder det å forvandle en haug med pukk til et frodig uterom. Foto:

I 12 år har vi blitt med når Kjersti Bergesen og gjengen hennes fikset hus og hager i TV2-programmet «Tid for hjem».

Torsdag har Hageselskapet Vestfold invitert Bergesen til et «liveshow» på Gjennestad Gartnerskole.

Eksperimenter

– En god hage tilfører lykke. Den skal være lett å bruke og være utformet slik at den passer din kapasitet og dine interesser, sier Bergesen.

ETTER: Ikke lag for store terasseflater, tenk heller på at det skal være koselig, lunt og intimt.

ETTER: Ikke lag for store terasseflater, tenk heller på at det skal være koselig, lunt og intimt. Foto:

Selv har hun lært gjennom å prøve og feile i sitt eget to måls hageparadis. Der mellom busker og trær finner du flere uterom og sitteplasser, kjøkkenhage og damanlegg. Hennes kreativitet og arbeidsinnsats er virkelig blitt utfordret, og lærekurven gikk rett til værs.

– Jeg har tilegnet meg kunnskap gjennom mange meter hage. Nå er jeg opptatt av å lage gode hagerom for både mennesker og planter, sier hun.

I løpet av årene har hun opparbeidet seg en solid erfaring. Hun har tegnet og realisert mellom 20–30 forskjellige hager.

Interessen kom med mannen, og svigermoren som hadde en stor hage i Åmot.

– Svigermor var en utrolig skjønn dame. Kjøpte hun en sydenfrukt som hadde stein, satt hun den i jord, og vannet. Vinduskarmen hennes var full av slike eksperimenter. Det er plantekjærlighet som smitter, sier hun begeistret.

Før og etter

Vi har kommet til mars, årets første vårmåned. Langs husveggene ringer det allerede svakt i snøklokker. På tide å starte årets hagesesong.

Fylkesleder i Hageselskapet Vestfold, Linda Louise Næss, forteller at de årlig holder et stormøte for hele Vestfold-regionen.

Til årets møte, har de altså leid inn den friske TV-personligheten og en hel gymsal, for å dra i gang hagesesongen.

TEGN OG MÅL: Finn ut hva du liker. Ta fram ruteark og målebånd. Lag flere alternativer før du bestemmer deg.

TEGN OG MÅL: Finn ut hva du liker. Ta fram ruteark og målebånd. Lag flere alternativer før du bestemmer deg. Foto:

BYGG OG PLANT: Inviter familie eller venner på dugnad. Etter jobben nyter dere jobbinnsatsen sammen med en hagefest.

BYGG OG PLANT: Inviter familie eller venner på dugnad. Etter jobben nyter dere jobbinnsatsen sammen med en hagefest. Foto:

– Alle går og kribler etter å komme i gang. En sprudlende bergenser må vel være midt i blinken på denne tiden, sier hun.

På hagemøtet vil Bergesen snakke om hva som er viktig i planleggingsprosessen. Hun vil vise før- og etter eksempler og hvorfor og hvordan prosessene som ble gjennomført har fungert godt. Også blir det tips om plantevalg, ulike typer hagerom, blomsterbed og jord.

– Jeg synes det er utrolig gøy og givende å møte folk og dele erfaringer. Å kunne inspirere og gi gode råd, slik at ikke alle gjør de samme feilene som jeg har gjort, det liker jeg, sier hun.

Kjerstis 5 tips for god hageplanlegging

■ Hager er til å sitte i. Ha en god stol og et lite bord som du kan flytte med deg rundt, slik finner du de beste plassene du senere skal utarbeide.

■ Gjør deg opp en mening om hva slags hager du liker/ ikke liker. Finn inspirasjon på nett, i blader og ellers rundt deg.

■ Finn en sommerblomst du virkelig liker og kjøp 5-10 av denne. Plant blomstene i krukker og plasser krukkene sammen med bordet og stolen du tester ut hagen med. Nåhar du en mobil kosekrok til å fundere videre i.

■ Tenk at hage og hus skal henge sammen. Se på overgangene og materialene, det er viktig at det er en helhet.

■ Er du i tvil om størrelsen på bed eller plantemengden . Gå for mer. Ting kan ofte virke smått og puslete når vi ikke har fire vegger og tak.

Bli hekta 

Har du kjøpt hus og hage er det lurt å bli kjent med tomta før du begynner å plante, bygge, grave og kappe. Det er så lett å gå seg vill, uansett størrelse.

Bergesen peker på flere sentrale punkter for å lykkes. Du bør bli kjent med grunn- og solforholdet og finne ut om det er god jord og drenering. Tar du bilder og skriver lister gjennom sesongen, blir det enklere å holde oversikt.

– Gi i alle fall hagen et år, for å bli kjent med utgangspunktet. Så går du i gang med ruteark og målebånd og tegner og beskriver et detaljert kart, sier hun.

Å spille på lag med naturen, og tenke på sin egen kompetanse er viktig. Ikke ta deg vann over hode, hage skal gi deg overskudd og glede.

– Obs, Obs! Hage er noe mennesker blir hekta på, ler Bergesen advarende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken