Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget prioriteres foran utviklingshemmede

Jeg ba i et leserbrev nylig om Statsforvalterens tolkning av mulighetene for at voksne utviklingshemmede i noen sammenhenger kunne prioriteres i vaksinekøen uten at de rene alderskriteriene ble lagt til grunn.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg tenkte da på de av de voksne utviklingshemmede som ikke er i stand til å fatte hva pandemien dreier seg om og dermed heller ikke i stand til selv å beskytte seg. Statsforvalteren svarte raskt og «ubyråkratisk» v/assisterende fylkeslege Bjørg Klemetsdal - slik:

«Hei og takk for henvendelsen vedrørende vaksinering. Koronavaksinasjonsprogrammet der prioriteringene for vaksinering mot covid-19 framkommer er foreslått av Folkehelseinstituttet og bestemt av regjeringen. I følge prioriteringsveilederen ble det åpnet for at psykisk utviklingshemmede med risikofaktorer kunne prioriteres for vaksinering. De som ikke har risikofaktorer vil bli vaksinert sammen med sin aldersgruppe, så svaret på ditt spørsmål er nei».

Jeg tenker: Det må da være en vesentlig risikofaktor at man ikke forstår å beskytte seg selv?

I Sandefjords Blad den 22. mai uttaler kommuneoverlegen i Sandefjord seg om den lokale smittesituasjonen og den høye smitten blant unge. Han konstaterer at ungdom ikke lever i et vakuum og at «vi er bekymret for at smitten skal spre seg til andre grupper, som er mer sårbare».

Ja, siden våren 2020, nærmest kontinuerlig, har pårørende til sårbare som ikke kan beskytte seg selv levd med den samme bekymringen! Så opplever man nå altså at stortingsrepresentanter – som vi får tro har evne til å ta fornuftige grep for beskytte seg best mulig – blir prioritert framfor sårbare uten evne til selv å beskytte seg! Dette må vel oppleves som å rive stolen unna de som fra før sitter nederst ved bordet?!

Dag Hammarskjöld: Bare den fortjener makt som daglig rettferdiggjør den!

LES ARTIKLER OM DENNE SAKEN HER:

Har verken klemt eller truffet sønnen på langt over 100 dager: – Det er kjempetungt.

Lege, professor og far støtter Frodes foreldre – hans datter (46) har fått vaksinen: – Ikke spør

Tvangsvaksine tema hos ministeren: – En stor del av møtet gikk til denne saken

Tvangsvaksinering mot koronavirus havnet på Høies bord: – Det er en veldig viktig sak

Elin og Arne får ikke tvangsvaksinere sønnen (45) mot covid-19: – Det er galskap satt i system

Kommentarer til denne saken