Til neste år skal det bli enda verre for dem som ikke tar svart belte i planlegging. Om du glemmer deg ut en eneste time i løpet av en hel måned vil det bli den dyreste strømtimen som skal bli din vanlige timepris for den neste måned. Det er innført et strømdiktatur.

Skamme oss

Det blir en ny hverdag, en uforståelig ny hverdag. Bohemer og de som ikke har Googlekalenderen i orden skal få svi. Nå må vi lære å skamme oss over at vi bruker strøm. Men blir vi alle sammen flinke har myndighetene sagt at de allikevel vil inndra like mange milliarder i nettleie. Vi slipper ikke unna. Det blir ikke billigere totalt sett har de lovet. Et lite unntak er det gjort. Stortingspolitikernes leiligheter har lov til å skru på bryterne så mye de vil, for dem er strømregningen gratis har de selv bestemt.

Vanvittig prisøkning

Det er vanskelig å forstå at et land som produserer verdens reneste miljøvennlige energi i uhorvelige mengder skal straffe sitt eget folk på denne måten. Enkelte timer har strømregningen gått opp med over 1500 prosent siden i sommer. Det er som å komme inn i en Kiwi-butikk og få høre at akkurat denne timen vil en liter melk som før kostet 22 kroner, nå koster kroner 330. Med en slik analogi forstår man fort at folk blir fattige om ikke noe dramatisk skjer hurtig.

En ny hverdag

Hverdagen der man før tenkte at vanlige folk kunne gi sine barn et oppvarmet soverom om natten er forbi. Hverdagen der man kunne unne seg en dusj etter en sunn hard treningsøkt er forbi. Hverdagen der man skulle vise litt ekstra innsats og tok tak i støvsuger, vaskemaskin, oppvaskmaskin samtidig er forbi. Nå skal man fordele ting på natten, forstå det den som kan. Hvem gjør noen som helst ting på natten? Ingen. Det eneste vår familie kan gjøre på natten er å lade opp el-bilen. Alt annet må skje mens vi er våkne, mens vi lever om det enda er lov. Det er etter treningsøkten jeg lukter svette og vil bli ren. Det er på ettermiddagen og kvelden middagen, klærne og oppvasken må settes på.

Et kaldt land

For dem som ikke har fulgt med i geografitimen går polarsirkelen gjennom Norge. Vi bor i et av klodens kaldeste land. Da er det etter mitt syn naturlig at vi må ha lov til å sette på et par varmeovner ekstra. I fjellveggene har vi montert turbiner som sender oss 100 prosent ren strøm ut i de tusen hjem. Det koster mellom 4 øre og 15 øre å produsere strømmen fikk jeg opplyst på et av Fredrik Solvangs debattprogrammer nylig. Da er det noe som ikke stemmer med den fakturaen jeg får tilsendt for en novise gutt som meg.

Løsningene

Det krangles om hvordan prisene skal tas ned. Regjeringen sverger til byråkratiet og ber de aller fattigste fylle ut skjemaer der man kan få prøvd om man er verdig nok. Strømsjokket rammer denne gangen også folk som ikke går på fattigkassen. Den som klager må også komme med forslag. En start er å fjerne alle mulige skatter og avgifter på folkets egen eiendom – nemlig strømmen. Den neste ideen kan være å kutte ut symbolpolitikk med at oljeplattformene skal suge til seg land-strøm i gigantiske mengder. Det tredje man bør tenke på er å bygge en «strøm-motorvei» fra nord til sør i dette landet som sikrer en jevnere fordeling. Det fjerde man kan gjøre er å differensiere prisene, slik at det er forskjellig pris på den strømmen som selges til markedspris ute i Europa og den strømmen som selges innenriks.

Fant en løsning i gamle dager

Når en lekmann som meg presenterer enkle løsninger som ikke er gjennomanalyserte av professor Smart von Fakta, blir man møtt med en pekefinger. Men historien har vist at vanlig fornuft kan nå langt. Våre uerfarne politikere uten noen profesjonell stab av intellektuelle klarte å vedta «panikklovene» i 1906 som fikk sin endelige utforming i konsesjonsloven i 1917. Der hovedformålet var å sikre at Norske fossefall forble Norges komparative fortrinn. La oss fortsette med det og takke nei til at det norske folk føres inn i et strømdiktatur.