Gå til sidens hovedinnhold

Svalbard er ikke som før. Fire grader varmere har det blitt. Fire grader! Ingen trussel er større for barna våre enn klimaendringene.

Artikkelen er over 1 år gammel

For noen uker siden besøkte jeg Svalbard. Kanskje Norges villeste og vakreste sted. Fantastisk natur med høye fjell og isblå fjorder, frisk luft som biter deg i kinnene og uredde innbyggere. Men Svalbard er ikke som før. For rundt 10 år siden sluttet fjordene å fryse igjen. Isbreer som har ligget i mange tusen år, smelter. Permafrosten tiner, husene flytter seg og ikke engang fjellene står like støtt. Det går ras, og de vurderer å flytte en hel bydel for å klare å håndtere endringene. Fire grader varmere har det blitt. Fire grader!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det gjør noe med deg å se det på nært hold. At det allerede har skjedd. Å oppleve frykten folk der må leve med, fordi klimaendringene fører til ras og skred. Ikke bare fordi det er svindyrt å hindre at det skjer igjen – men fordi det tar liv.

Her i Vestfold har vi vanskelig for å ta innover oss hvordan en varmere verden vil se ut. Men vi vet hvordan det så ut da det var kaldere. Da fastlandet Norge var fire grader kaldere, var Vestfold dekket av et to kilometer tykt lag med is. Det er det fire grader betyr.

Landet vårt er i endring

Norge endrer seg på denne generasjonens vakt: Vi har en måned kortere skisesong nå enn da gjennomsnittsleseren av papiravisene i Vestfold vokste opp. Så alle røverhistoriene om hvor mye snø det var og hvor tøft det var å kave seg til og fra folkeskolen, er nesten sanne. For snøen forsvinner. Det var mer før. Om vi bevilger hele statsbudsjettet til klimatiltak, får vi ikke tilbake snøen, skaden har allerede skjedd.

Men vi lever ikke først og fremst av snø, vi er en havnasjon. En nasjon som har levd ved og av havet i generasjoner. Det er en del av sjela vår, identiteten vår, og gir oss enorme inntekter. For noen uker siden lanserte IPCC sin rapport om klima og havet. Der kan vi lese, igjen, at havet blir varmere, surere og mister oksygen. Det truer både naturmangfoldet og norske inntekter. I Vestfold mister vi kanskje torsken og får en kystlinje dekket av stillehavsøsters.

Har kjøpt en ny øy

I Stillehavet gjør de seg klare for den ultimate utfordringen, at havet de alltid har livnært seg av, sluker øyene de bor på. Kiribati er et sånt sted. Kiribati har kjøpt en ny øy. De diskuterer ikke om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke, de gjør seg klare til å flytte hele nasjonen sin, fordi de er i ferd med å drukne.

Klimaendringene gir også økt sikkerhetsrisiko: Det kan bidra til borgerkrig og flyktningstrømmer, eller gi grunnlag for vold og terrorisme. Konflikten i Darfur ble forsterket av tørken. Områdene rundt Tsjadsjøen er rammet av krise. Det har igjen bidratt til å skape grobunn for ekstreme grupper som Boko Haram. Det er altså mennesker som allerede er i en sårbar situasjon som rammes hardest av klimaendringene. Ikke vi.

Urett vi må engasjere oss i

Vi lever i ett av verdens rikeste og roligste land, klimaendringene fører ikke til krig og masseflukt hos oss. Men skal vi, som oljeproduserende land, tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv?

Jeg tror ikke på egoisme. Jeg tror på å stå sammen med andre land. Verdens nasjoner har et solidarisk ansvar. Vårt ansvar forsterkes av at vi er et land som har tjent oss styrtrike på fossil energi. Vi må gå foran, det er vår plikt.

Utslippene må stoppes

Stans utslippene, ikke utviklingen: Det er ingen motsetning mellom en sunn planet og en sunn økonomi. Klimapolitikken må være offensiv, men mer løsningsorientert enn i dag. Vi må tenke nytt for å skape grønne arbeidsplasser og et Vestfold som er klare for utfordringene vi møter.

Det er grunnen til at denne regjeringen har gjort mer enn noen annen regjering på klimafeltet. Det er grunnen til at mitt gamle blågrå parti har blitt blågrønt, og det er grunnen til at vi har gjort Vestfold til Norges grønneste fylke. Jeg er stolt av det Høyre nå gjør.

Klimaskeptikerne må motarbeides

Jeg vil kunne se min egen datter i øynene når hun nå vokser opp og forstår hva jeg jobber med. Jeg vil kunne fortelle henne at jeg har gjort alt i min makt for å ta vare på landet og fylket hun skal vokse opp i. At jeg trosset klimaskeptikerne og vitenskapsfornekterne, uansett hvor høyt og ufint de ropte. For det er ingen trussel som er større for barna våre enn klimaendringene. Det er ikke rart de tar til gatene for å få oss til å skjønne det, og vi må slutte å latterliggjøre det. Voksne mennesker latterliggjør ikke barn.

Vi har bare én planet, vi kan ikke gjøre som Kiribati og kjøpe en ny. Denne krisen definerer vår tid. Hvordan vi håndterer den definerer oss. Tiden er inne for å være voksne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.