Markerte Den europeiske språkdagen på SVGS

Den europeiske språkdagen markeres på SVGS. f.v: Aurora Palm, Johanne Sund og Aurora Skelton holdt orden på konkurransene og  har språk og reiseliv som valgfag. Til høyre på bildet står Fagutvikler for fremmedspråk Anne Tove Strande.

Den europeiske språkdagen markeres på SVGS. f.v: Aurora Palm, Johanne Sund og Aurora Skelton holdt orden på konkurransene og har språk og reiseliv som valgfag. Til høyre på bildet står Fagutvikler for fremmedspråk Anne Tove Strande. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

På Sandefjord videregående skole er det blant elevene 44 ulike språk. I forbindelse med Den Europeiske språkdagen feiret elevene det språklige og kulturelle mangfoldet på skolen.

DEL

For å sette det hele i litt perspektiv, er det mellom 6000 og 7000 språk i verden. Og det er omtrent 225 selvstendige språk i Europa. Med stand i Forum blir det informasjon og konkurranser med fine premier.

Målet er å vise betydningen av flerspråklighet, noe som er et nasjonalt satsingsområde og initiert av Europarådet.

– Mottoet for markeringen er et flerkulturelt samfunn hvor forskjellige språk og kulturer er en gjensidig berikelse. Det er også viktig at vi tar vare på alle språk, ettersom språk også er kultur, forteller fagutvikler for fremmede språk Anne Tove Strande.

– Skolen har til enhver tid engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk på studieplanen, Vi tilbyr også  alle elevene i Vestfold nettskole der de kan studere og lære mandarin, tillegger Strande.

Elevene skal også markere språk på ulike måter gjennom hele uka før høstferien.

Musikk og mat fra mange land

I Forum blir det vist You Tube videoer i alle storefri, fra mandag til og med fredag. Her er det lærling i IKT-Servicefag Christian Sætre som lager spillelistene.

– I dag har jeg laget en liste som består av sanger på 16–17 ulike språk. Det blir blant annet spilt arabisk, sør koreansk, albansk, kinesisk og pakistansk musikk, sier han.

Det er også laget en egen meny for kantina, som serverer matretter fra en annen kultur enn norsk, hver dag denne uka.  Mandag sto det spagetti bolognes på menyen, og vi kunne lese at det vil bli servert retter som taco i lefse som i Mexico, indisk og kurdisk gryte, paella, vårruller og litt rotnorsk risgrøt utover uka.

Munch på koreansk

I skolens læringssenter er det bestilt inn filmer og utstilt bøker på nesten 20 forskjellige språk fra andre kulturer enn norsk. Disse er til utlån, ettersom lesetrening er viktig for å lære nye språk og ord.

Bibliotekar Arnfrid Steinsholt har laget en  temautstilling med bøker på fremmede språk. Her med en koreansk bok om Munch.

Bibliotekar Arnfrid Steinsholt har laget en temautstilling med bøker på fremmede språk. Her med en koreansk bok om Munch. Foto:

Skolen har en innføringsklasse på cirka 20 elever som går her for å lære norsk.

– Det var så moro når elevene var innom her i biblioteket, du skulle sett når de fant bøker på sitt eget språk. Har dere persisk, har dere swahili, har dere somali, hva med urdu? De ble så lykkelige, forteller bibliotekar Arnfrid Steinsholt.

Artikkeltags