En 26 år gammel sandefjordsmann lurte til seg biler og andre verdier for til sammen 1,8 millioner kroner over en periode på rundt et halvt år.

Han fant biler til salgs på finn, tok kontakt med selger, la inn pengeoverføring i nettbanken og tok skjermdump av at betalingen var lagt inn. Problemet var bare at han ikke sa noe om at han ikke hadde penger på konto.

Svindlet over hele østlandet

På denne måten svindlet han til seg en bil i Drammen, en i Larvik, en i Sandefjord/Larvik, en i Ringsaker, en fra en bilforretning i Sandefjord, en bil i Horten og en i Oslo. I tillegg handlet han materialer i Horten på vegne av et firma uten tillatelse. Materialene skulle brukes privat. Og så kjøpte han en sofa på kreditt i Sarpsborg og lovet å betale. Det hadde han ikke penger til.

Les mer om saken her: Sandefjording «kjøpte» sju biler uten å betale

Da saken kom opp i Larvik tingrett nylig tilsto mannen forholdene og erkjente straffskyld.

Retten viste forståelse for at privatpersoner hadde kunne latt seg lure av mannens triksing med betalingen, men i dommen understrekes det at firmaer kanskje burde gjort en bedre bakgrunnssjekk: «At firmaer ikke sjekker nøyere og tar en telefon til banken for å forvisse seg om at pengene er overført er utrolig.»

Les også: Einar oppdager feilene du ikke ser. Det kan redde livet ditt.

Retten tvilte seg fram til straffenivået

I de fleste tilfellene av bedrageri endte det med at mannen leverte bilene tilbake til eier. En av bilene ble hentet av et inntauingsselskap, en ble solgt videre og en ble hentet av namsmannen. Sofaen har mannen betalt og beholdt.

Retten mener bedrageriene er grove på grunn av den økonomiske skaden hvert tilfelle representerer. Det vises til allmennpreventive hensyn når det er snakk om grovt bedrageri.

Påtalemyndigheten la ned en påstand om fengsel i ett år der halvparten av tiden ble gjort betinget. Retten påpekte at dette kunne være i laveste laget, men tvilte seg fram til at det ikke var ønskelig med en strengere straff enn som så. Dermed blir det ett år fengsel, der seks av de 12 månedene er gjort betinget. Det er en prøvetid på to år.

I tillegg må mannen betale erstatning til noen av dem han svindlet. De hadde hatt utlegg til blant annet bompenger, vask av bil, ny annonsering og drosje til stedet der de kunne hente bilen tilbake. Til sammen måtte mannen betale erstatning til to av de fornærmede på rundt 33.000 kroner.