Sykehusklovnene gir Elly (8) «magisk medisin»

KLOVNEBESØK: Klovnene Petrine (til venstre), Elly og Bolla Bensin (til høyre) har funnet tonen. – Klovnene kommer inn på rommet mens jeg sitter og får behandling. Mammaen min pleier å gå ut av rommet slik at jeg kan leke alene med klovnene, sier Elly (8).

KLOVNEBESØK: Klovnene Petrine (til venstre), Elly og Bolla Bensin (til høyre) har funnet tonen. – Klovnene kommer inn på rommet mens jeg sitter og får behandling. Mammaen min pleier å gå ut av rommet slik at jeg kan leke alene med klovnene, sier Elly (8). Foto:

Sandefjordinger er godt kjent med Wenches veldedighetsbingo. I år har Simon Andersen og Dorina Eldøy-Iversen nesten 200.000 kroner å gi videre til et arbeid som er «helt magisk».

DEL

– Vi er veldig takknemlige at det finnes sykehusklovner. De har gitt vår datter Elly så mye glede, og det gjør det enklere for oss som foreldre å motivere henne til å dra på sykehuset. Det er tøft for et barn å gå på sykehuset så ofte. Det er godt å se Elly smile og høre at hun ler, når sykehusklovnene er på besøk. Dette er magisk medisin, forteller moren Mary Liszka og faren Ole Jacob Angermo.

Familien bor i Sandefjord og har hatt mange besøk både på sykehus i Oslo og i Tønsberg de to siste årene. Av hensyn til smittevernet er intervjuet med Elly og familien gjort via e-post.

– Siden jul 2019 har jeg vært på sykehuset minst én gang i uken. Til og med i sommerferie måtte jeg være på sykehuset. Det er ikke bra fordi jeg må ta blodprøver og får stikk og behandling hver uke. Jeg må også gjøre en del undersøkelser hos forskjellige leger. Det er kjedelig og urettferdig siden jeg ikke kan gå på skolen med vennene mine de dagene jeg er på sykehuset, forteller Elly, som er åtte år og går i tredjeklasse.

LES OGSÅ: Gir 172.000 bingokroner til klovner: – Ikke bare spruteblomster og trompet

– Trist at ikke alle barna får klovnebesøk

Dersom Elly kunne valgt, ville hun hatt klovnebesøk hver gang hun får behandling.

– I Tønsberg kommer de kun én dag i uken. Jeg vil ha behandlingsdagen min den dagen de er på sykehuset. Jeg synes at det er trist at ikke alle barna på sykehuset får tid med klovnene, sier Elly.

For å kunne drive med klovning på sykehus er Sykehusklovnene avhengig av økonomisk støtte. Klovnene får ikke statsstøtte. En av grunnene til at det ble fast klovning ved sykehuset i Vestfold, der Elly får behandling, er flere år med bidrag fra Wenches veldedighetsbingo og alle de gavmilde bingogjestene.

– Sandefjordingene er rause når det kommer til veldedighet, både i form av å donere bingogaver og donere penger oppi bøtta, sier Eldøy-Iversen.

I sommer var Eldøy-Iversen og Andersen usikre på hva de kunne forvente, og torde ikke å håpe på mer enn totalt 50.000,- i sommerbøtta.

– Så feil kan man ta. Til sammen med streaming-bøtta, bøtteinntekter fra bingoen i Kurbadhagen og på Kaikanten i Stavern i sommer, har vi samlet inn nesten 200.000,- kroner. 191.726 er korrekt beløp, sier Eldøy-Iversen.

– Trulliurder takk!

– Vi er supertakknemlige for hva Wenches bingo fikk til i år, sier kommunikasjonsleder i Sykehusklovnene, Anne Bergraf, på telefon fra Sykehusklovnenes hovedkontor i Oslo.

For å motta klovnesjekken, med 191.726 kroner, kommer sandefjording Vibeke Lie alias «Å Ærna», som er kunstnerisk leder for Sykehusklovnene og sykehusklovn selv.

– Tusen millioner, trillioner, trulliurder takk, bukker og nikker klovnen «Å Ærna» – og legger til at Turid og Wenche er litt klovner selv.

– Jeg tror ikke vi skulle tatt på oss den oppgaven. Da kunne vi gjort mye feil, ler bingo-paret.

– Vi har hørt om voksne som gjerne også vil ha klovnebesøk, spøker den kunstneriske lederen.

MYE PENGER: Simon Andersen og Dorina Eldøy-Iversen i Wenches veldedighetsbingo overrekker mye penger (191.726 kroner) til sykehusklovn «Å Ærna». Pengene kommer fra giverglade bingopublikummere. Bingoen trår til igjen 2. oktober på Pir4. Da blir det bingo etter nye regler fra Lotteritilsynet. FOTO: Vibeke Bjerkaas

MYE PENGER: Simon Andersen og Dorina Eldøy-Iversen i Wenches veldedighetsbingo overrekker mye penger (191.726 kroner) til sykehusklovn «Å Ærna». Pengene kommer fra giverglade bingopublikummere. Bingoen trår til igjen 2. oktober på Pir4. Da blir det bingo etter nye regler fra Lotteritilsynet. FOTO: Vibeke Bjerkaas

– Mange sterke situasjoner

Når klovnen «Å Ærna» tar av seg den røde nesa er hun Vibeke Lie. Hun jobber med opplæring og kvalitetssikring, og forteller om sykehusklovnenes hverdag. Hovedregelen er at skuespillerne gjør klovnjobber tre ganger i uka.

– Det er et tøft arbeid. Alle får grundig opplæring, men likevel kommer en sykehusklovn opp i mange sterke situasjoner. Ved behov har vi også debriefing med helsepersonell, sier Lie.

Sykehusklovner er sammen med familier på deres premisser. Noen har også ønsket seg klovnen med i begravelse eller på hjemmebesøk i siste fase av barnets liv.

– Å få disse pengene betyr mye. Det er så godt å se at folk bryr seg. Den jobben Simon og Dorina gjør er viktig på mange måter. Da er det flere som får høre om oss også, sier Lie.

LES OGSÅ: Wenches Bingo stoppes etter 10 år

Vil gjerne bli sykehusklovn

Et besøk fra sykehusklovnene gir Elly noe å se fram til og de gir henne positive opplevelser fra sykehuset, som hun kan dele med venner og med klassen.

– Vi har ofte lange dager på sykehuset. Når klovnene er på besøk koser hun seg. Hun får en liten pause fra de mindre morsomme tingene hun må gjennomføre hver uke på, sier moren.

– Har du hørt om noen rare navn på klovner? spør avisa Elly.

– De har mange rare navner. Jeg har blitt kjent med noen av de på Rikshospitalet og Sykehuset i Tønsberg. Jeg har også møtt en del på iPaden min når jeg får klovn konsultasjoner med «digitalklovning». Bolla Bensin er favoritten min og Triumf Rett Fram. Cirka Som Omtrent og Piffi er også morsomme navner, svarer Elly.

– Om du skulle gitt navn til en klovn – hva ville det da vært?

– Jeg har tenkt på et klovnnavn til meg selv siden jeg skal jobbe som sykehusklovn når jeg blir stor. Det er kun 10 år igjen før jeg kan jobbe som sykehusklovn. Jeg liker «Opp Ned – Stand on my Head», siden jeg liker å stå på hodet, sier Elly.

LES OGSÅ FRA ARKIVET: Klarsignal for bingosommer: Ulovlig veldedighetsbingo fant smutthull

Artikkeltags