Gå til sidens hovedinnhold

Takk til Høyre for at vi ikke fikk IKEA

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg innleder ved å sitere IKEAs prosjektleder, sivilarkitekt Pål Walberg i en e-post som ble sendt dagen før områdereguleringen for Danebu skulle behandles av politikerne for første gang. Der skrev han følgende:

«Den kostnadsøkningen som rådmannen her legger opp til vil kunne være utslagsgivende for om vi bygger på Danebu eller ikke». – Vestviken24.no – 22.05.15

Til tross for advarslene fra IKEA, lyttet ikke politikerne:

“ -De har fått ja til å etablere seg på Danebu, fordi de er IKEA. Men de bør ikke få enda mer særbehandling sier leder i planutvalget, Tor Steinar Mathiassen (H)

Han lar seg heller ikke påvirke av at Walberg i e-posten skriver at Ikea opprinnelig planla 1.100-1.200 parkeringsplasser, men at det nå er redusert til 665 plasser. Årsaken er at markedet har flatet ut.» -Vestviken24.no – 22.05.15

Ingen skal la seg overraske over at IKEA til slutt valgte ikke å etablere seg i Sandefjord/Larvik.

Høyre må ta ansvar for konsekvensen av politikken de fører. Det er relativt åpenbart at Høyre lider under et velde, hvor flere toneangivende politikere er relativt suksessfulle forretningsmenn. De, eller deres familie, har bygget opp sine verdier i en tid der Norge var adskillig mer næringsliberalt enn det er i dag. Holdningen deres er at andre forretningsdrivende skal finne seg i et mylder av lover, reguleringer, skatter og avgifter, og når de først har klart å bli formuende – ja, da klarer sikkert de som skal etablere seg i dag «enda et par reguleringer». Det er en slik holdning som har ført til at Sandefjord ikke får IKEA. Hva skjedde med «Tenk stort, tenk Sandefjord»?

Den samme næringsfiendtlige holdningen har de samme politikere til restaurant- og servicebransjen, hvor regjeringen nå har pålagt arbeidsgivere å betale arbeidsgiveravgift på tips! Det har ført til en massiv beskatning av unge mennesker som trenger de ekstra kronene for å gå hverdagen til å gå rundt. Alle vet, og syntes det har vært helt greit at ikke all tips føres opp som skattbar inntekt. Vanligvis går man ikke løs på dem som står nederst på lønnsstigen: Servitørene. Men jo da, det har Høyre gjort ...

Resultatet er at vi hindrer nyetableringer i restaurantbransjen som ellers kunne sett dagens lys, og sysselsatt mange mennesker. Det blir så altfor tydelig at våre kommunepolitikere er villige til å risikere ressursene og verdiskapningen som følger med en stor bedrift for å få det som de vil. Tenk på alle de unge menneskene som kunne fått jobb på IKEA, eller alle lærlingene, mødrene og fedrene som kunne spedd på inntekt med en ekstrajobb.

For hva er egentlig viktigst? At de eldre herrene i Høyre og Arbeiderpartiet slipper å se det store blå skiltet til IKEA når de kjører på E18, eller at flere Sandefjordinger får seg jobb? For meg er svaret åpenbart.

Velgerne kommer til å huske dette ved høstens valg, og de skal vite at Liberalistene aldri kommer til å stemme mot etablering av arbeidsplasser i Sandefjord.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.