Bok om sorg (fortellingen om Nils i skogen), Maria Navarro Skaranger, Oktober 2018

Hvordan takler man å miste et søsken, en familie å miste et familiemedlem, hvordan lever man videre? Nils tok sitt eget liv. Han ble bare litt over tretti år. Lillesøsteren minnes broren, og forteller historien om oppveksten deres sammen – en fortelling om hele familien. I en form som kan minne om dagbokskriving, er de 240 korte avsnittene også et forsøk på å forstå utviklingen av Nils´ mentale sykdom. Men kommer man gjennom sorgen med tiden til hjelp? Skaranger ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris for Alle utlendinger har lukka gardiner. Bok om sorg er Skarangers andre bok, og er inspirert av egne erfaringer.

Invictus, Sunniva Lye Axelsen, Tiden norsk forlag 2022

«De kommer naturligvis ikke til å få erstatning, hva skulle det være for? For å ha kjørt sitt eget liv i grøften?» Hugo Nørve er vaktmester på Slottet, en 12-etasjes kommunal høyblokk bebodd av demente, alkoholikere og rusmisbrukere. Hugo bor der også, men ifølge ham skyldes det en feil. Vi får vite hva Hugo tenker om medbeboerne, det offentlige, innvandrere, og ikke minst vår hang til å fråtse i triste skjebner på tv. Så kommer Helena fra Kringkastingshuset og skal lage dokumentarprogram om dem. Dette er en roman om folk som har kommet skeivt ut i livet, skildret med masse energi og i et sprekt språk som stadig får meg til å le!

Kongenes land, Pajtim Statovci, Gyldendal 2021

Kosovo 1995. Urolighetene blir stadig mer fremtredende. Arsim, kosovoalbaner, møter serberen Milos, på universitetet i Pristina. De innleder et forhold på tross av at Arsim er gift, og kona Ajshe gravid. Arsim og familien flykter etter hvert til utlandet. Milos blir igjen og kjemper i krigen. Tilbake i Pristina etter nesten ti år, leter Arsim etter Milos. En kompleks og intens fortelling om to mennesker som innleder et forhold som er dobbelt tabu. Krigens ødeleggende kraft, og sammensatte følelser knyttet til begjær, skam og skyld, formidles i poetiske bilder og detaljerte beskrivelser av indre og ytre hendelser.

Flere gode leseopplevelser finner du her: Boktips fra Sandefjordbibliotekene