Her styrer vi unna slurv

Nordmenn er opptatt av å gjøre et godt språklig inntrykk i sosiale medier, ifølge en ny undersøkelse.

Nordmenn er opptatt av å gjøre et godt språklig inntrykk i sosiale medier, ifølge en ny undersøkelse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi prøver å unngå skrivefeil og dårlig språk i sosiale medier.

DEL

(Siste) Det viser en fersk undersøkelse fra Norstat. Syv av ti nordmenn som har publisert i sosiale medier, svarer at det er viktigere å skrive grammatisk korrekt enn å publisere raskt.

– Inntrykket mitt fra sosiale medier er at man skriver som man snakker. Det flyter, men det er ikke nødvendigvis riktig grammatisk, sier språkekspert Arne Austrheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Digitale spor

Den administrerende direktøren i Amesto Translations er derfor veldig overrasket over resultatene i undersøkelsen. Han tror de fleste som publiserer en eller annen form for tekst i sosiale medier er bevisste på at de digitale sporene kan danne et inntrykk av hvem du er.

– Enten det er fremtidige arbeidsgivere eller bare bekjente av deg som legger merke til det, er dette med på å forme hva disse personene tenker om deg, sier den erfarne språkmannen.

– Slik har det kanskje beklageligvis blitt i den sosiale og digitale verden vi lever i. På samme måte som at ekstreme ytringer danner et bilde av deg som person, føyer han til.

Høy utdanning

Nesten åtte av ti med fire år eller mer på høyskole mener det er viktigere å skrive grammatisk korrekt enn å publisere raskt. Det tilsvarende gjelder for seks av ti blant av dem som kun har grunnskole.

Siden personer med høy utdanning trolig vil framstå som høyt utdannede blant venner og bekjente, hører derfor grammatikk og rettskrivning med.

– Paradokset er at flere av de sosiale kanalene er skapt for å ytre meninger raskt mens nyhetshendelsene skjer. Da har nok de fleste opplevd slurv med rettskrivningen, sier han.

Inntrykket mitt fra sosiale medier er at man skriver som man snakker.

Arne Austrheim, språkekspert

Skreddersydd

I sosiale medier har språkmann Arne Austrheim inntrykk av at man skriver som man snakker.

I sosiale medier har språkmann Arne Austrheim inntrykk av at man skriver som man snakker. Foto:

Professor i språkvitenskap, Janne Bondi Johannessen, har tillit til undersøkelsen og tror de som ytrer seg i sosiale medier gjør sitt beste for å ha et presist og velformulert språk.

– Folk ønsker ikke å framstå som dumme eller uutdannede. Inntrykket er at man bryr seg og streber etter å være poengterte, fokuserte og ytre noe som har få gjentakelser og er lite utflytende, sier hun til ANB.

Professoren sier at det er et problem med sosiale medier at det som skrives er skreddersydd for hver enkelt bruker.

– Det er vanskelig å ta stilling til språkføringen generelt. Det som blir lest kommer fra personer man følger eller sider man klikker på ofte, påpeker Bondi Johannessen. (ANB)

Artikkeltags