Snart blir Telemark-fjorden full av popcorn

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Store mengder med popkorn skal brukes under gigantøvelsen ved Langesund. - Poppet mais oppfører seg temmelig likt olje i vann, og den utgjør ingen miljøfare, opplyser prosjektlederen.

DEL

(Østlands-Posten) Det er Stig Wahlstrøm i Kystverket, og det er Kystverket som leder øvelsen, kalt "Scope 2017".

Skip kolliderer

Øvelsen på en verst tenkelig ulykke skal foregå utenfor Langesund i perioden 25. til 29. september. Utgangspunktet for denne er at en 140 meter lang gasstanker på 13 000 dødvekttonn og lastet med 12 600 kubikkmeter ammoniakk kolliderer med en produkttanker.

Et oljeutslipp følger, og for å få øvd på dette uten naturbelastning benyttes popkorn. Det slippes fra skipene.

Ikke farlig

– Nøyaktig hvilke mengder popkorn vi vil benytte, kan jeg ikke si per nå, men vi vil benyttes storsekker. Popkornet blir liggende oppå vannet og samlet inn etter hvert, forteller Stig Wahlstrøm.

Han opplyser videre at det poppede maiskornet er godkjent til denne bruken. Og for de som undrer, popkornet er usaltet, i det minste før det kommer i saltvannet.

– Er det farlig å spise?

– Nei, det er det ikke. Og vi bruker ikke olje under øvelsen, kornet erstatter jo oljen.

Wahlstrøm kan forsikre om at mest mulig av popkornet vil bli samlet inn under øvelsen, da tas metodene i bruk som også benyttes når det er olje i bildet, inkludert lenser, pumper og tanker.

Hold avstand

– Har du noen råd til de som er i nærheten av øvelsesområdet?

– Jeg håper jo at de holder avstand slik at vi får øvet i fred.

Wahlstrøm opplyser at Kystverket er i rute når det gjelder forbredelsene, to planleggingskonferanser er allerede gjennomført - og en skal arrangeres i slutten av måneden.

Mange hundre deltagere

Omkring 300-400 deltar i selve øvelsen, omkring 100 observatører fra hele verden er i tillegg med.

– Det blir tryggere å ferdes på sjøen, men på samme tid øker trafikken og følglig sannsynligheten for ulykker. Det gjør at vi er nødt til øve på det verst tenkelige, sier Wahlstrøm.

Og denne verstefallshendelsen vil involvere 20 fartøy og mye utstyr.

Det er Kystverket som er forurensningmyndighet når det gjelder akutt forurensning og skal samordne den nasjonale beredskapen.

Artikkeltags