For Thomas (45) ble engasjementet for alvor vekket etter en episode med døtrene på en brygge på Vannøya i fjor sommer. Øivind (58) fikk los på problematikken allerede som syv-åtteåring under en fisketur på Folehavna.

Står også bak allemann.no

Thomas er administrator for «Vi som vil ta vare på allemannsretten i Sandefjord», Øivind er én av flere moderatorer. De mener de største utfordringene når det gjelder folks tilgang til sjøen i Sandefjord kommune finnes på Vesterøya og Østerøya.

Thomas er også mannen bak nettsiden allemann.no, som har et nasjonalt publikum. Her deles strandsonesaker fra hele Norge. Siden inneholder også informasjon om hvilke regler som gjelder.

500 medlemmer på under et år

«Vi som vil ta vare på allemannsretten i Sandefjord kommune» har holdt det gående snart et år, og har i dag snaut 500 medlemmer. Siden har som formål å få forslag til forbedringer for framkommelighet i strandsonen. – Mye lar seg løse med frivillighet, mener Thomas og Øivind. Det har de flere konkrete eksempler på, blant annet fra et svaberg på Storøya, der hytteeieren etter å ha blitt kontaktet mer enn gjerne fjernet en svær komposthaug som stengte for framkommeligheten.

– Men vi ønsker en mer aktiv allmennhet i Sandefjord, sier Thomas. Han synes det er mer fart i engasjementet andre steder, blant annet på Tjøme. Nå har forresten også krefter i Horten lansert en variant av facebooksiden.

Hendelse trigget engasjementet

I midten av juli i fjor ble Thomas oppringt av eldstedatteren, som fortalte at hun og lillesøsteren hadde blitt jagd bort fra ei brygge i nærområdet mens de badet. De ble sendt av gårde av tre ungdommer i 15-årsalderen fordi brygga var privat. Det viste seg i ettertid at grunneier har retten på sin side. Men Thomas reagerte på at det var så firkantet. Selv har han hatt hytte ved kysten i Stavern, og lagt til rette for at folk flest kunne ferdes over tomta. Det var først etter tildragelsen på Vannøya han fikk lyst til å sette seg mer inn i lovverket.

– Kystlinja bør være for alle. 10–20 meter nærmest vannet bør forbeholdes allmennheten, mener Thomas.

«Ufyselig episode» i barndommen

Øivinds første møte med stengsler i strandsonen fant sted da han som barn på 70-tallet var med faren på fisketur langs land på Folehavna. Der ble de stanset av et ulovlig oppsatt gjerde. Faren, som var lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, kunne ikke huske at det var omsøkt og godkjent. – Det var en ufyselig episode, som har satt sine spor, medgir Øivind.

Les også

Nei, du kan ikke bade fra andres brygger. Og det er et problem.

Mange år senere fikk han flashback med egne unger på tur i Ula, der en tujahekk var plantet i et friluftsområde for å hindre folks ferdsel forbi en hytte. – Så jeg har egentlig alltid vært opptatt av allemannsretten. Det er jo egentlig ikke noe vi må slåss for, siden det er en rettighet vi har. Hytte- og huseiere må være klar over at selv om de eier grunnen, så har de ikke full råderett, sier han.