Gå til sidens hovedinnhold

Tips til god litteratur i jula

Anne Schäffer i Sandefjord bibliotek anbefaler tre romaner på tampen av 2020

Er mor død, Vigdis Hjort, Cappelen Damm 2020

Forholdet mellom mor og datter er et tema Vigdis Hjort, og mange med henne, har reflektert over i skjønnlitteraturen, men få så brutalt som i denne romanen. «..en mor er et mord uten d» skriver Vigdis Hjort i «Er mor død». Hun gir oss en rystende, ærlig og opprivende skildring av forholdet mellom billedkunstneren Johanna og moren som opphørte da Johanna brøt med familien for 30 år siden. Nå vender hun hjem fra utlendighet og tror at familien skal ta i mot henne med fest, liksom det fortapte barnet i Bibelen. Virkeligheten er en ganske annen, og få skildrer den så nådeløst vakker, vond, - og humoristisk som Vigdis Hjort.

Mor forsvinner, Truls Unholt, Tiden 2020

Truls Unholt, fra Sandefjord, debuterte med en uvanlig roman som har høstet usedvanlig mange gode kritikker. Det er en personlig, kjærlig og sår beretning om tapet av en mor som gradvis forsvinner inn i Alzheimers tåkeland av glemsel. Det er en hyllest til den norske arbeiderklassen etter krigen, om de betingelsene som formet moren, som hustru og mor i et rekkehus i Sandefjord. Unholt stiller kritiske og viktige spørsmål om et samfunn med stadig mer avansert teknologi og politisk polarisering. Hva gjør det med oss? Leseren får innsyn i en prosess rundt demente som vanligvis er tabubelagt, fortalt av en forfatter med stor innsikt i hjerneforskning, litteratur og sosiologi.

Bakom synger døden, Karin Fossum, Cappelen Damm 2020

For denne femtende kriminalromanen med overbetjent Konrad Sejer, fikk Karin Fossum Riksmålsforbundets litteraturpris 2020. Det er en lavmælt og elegant tone i kriminalromanen, lik som Sejer, som nok har tiltalt juryen. Det handler om det vakre og det heslige. En vakker 16 år gammel jente blir funnet drept i et skogholt, kvalt men ikke seksuelt misbrukt. Noen dager senere blir en ung gutt funnet like ved, drept og mishandlet til det ugjenkjennelige. To mord som skaker opp befolkningen i Sejers hjemby. Er det en seriemorder på gang? Fossums har evnen til å psykologisere forbrytelsene. Hun går bak de bestialske handlingene, hun interesserer seg for hvorfor, mer enn hva og hvem. Selv om leseren vet mer om drapsmannen enn Sejer gjør, byr karakteren stadig på nye overraskelser.

Kommentarer til denne saken