Gå til sidens hovedinnhold

Tips til god underholdning i førjulstiden

Det er bibliotekar ved avdelingen for kunnskap og læring, Beatrice Tessmer som har skrevet filmanbefalinger denne gang.

The Farewell, regi: Lulu Wang, 2019

Kinesiskamerikanske Billi reiser fra New York til slekta i Kina når søskenbarnet Hao Hao skal gifte seg med japanske Aiko. Bryllupet er imidlertid et iscenesatt påskudd for at hele slekta skal kunne samles rundt bestemor Nai Nai en siste gang. Hun er alvorlig kreftsyk, men vet det ikke selv. Familien holder det hemmelig for henne, og Billi instrueres både av sine foreldre samt onkel om ikke å avsløre bestemorens tilstand for henne. Mens Wangs film er personlig og kulturelt spesifikk, oppnår den en allmenn gyldighet og en resonans gjennom sin levende skildring av en familiekrise. Filmen er sjarmerende fortalt og man sitter igjen med en vennlig påminnelse om betydningen av familiebånd.

Corpus Christie, regi: Jan Komasa, Polen, 2019

Ungdomsforbryter Daniel, løslatt på prøve, får muligheten til å vikariere som prest i en polsk landsby. Menigheten elsker ham etter hvert for sin ukonvensjonelle administrasjon, hans opprinnelige prekener, hans hengivelse og lidenskap. Daniel gjør det lille, traumatiserte stedet til et reelt sammensveiset samfunn. Akkurat løgneren, som lever i konstant frykt for å oppdage, fører dem til ekte tro. Men er religion bare er en flukt for Daniel eller en sann åndelig transformasjon i en verden der tilgivelse ikke blir lett? Komasas filmatisering av denne sanne historien er rørende, men også foruroligende og av og til morsom. Dramaet virker som en åndelig lignelse som er unik polsk, men tilgjengelig for alle.

Shoplifters, regi: Hirokazu Kore-eda, Japan, 2018

Et stille drama om en japansk familie som får endene til å møtes med tyveri. Den japanske mesterregissøren Hirokazu Koreeda har filmatisert flere historier om for det meste ikke-fungerende familier. Her er det en stor fargerik familie som bor i et lite og trangt hus.
I tillegg til den lille støtten de får, går far og sønn på virkelig mesterlige raid gjennom butikkene. En dag finner de en liten, fullstendig forsømt jente og tar henne opp … Filmen våger seg inn i en positiv utopi i tider med kulde og kynisme uten sosial kitsch og idealisering. Den viser at solidaritet og omsorg er mulig igjen på en riktignok ukonvensjonell måte. Anbefales!

Disse filmene finnes kun som DVD hos biblioteket og ikke ennå i filmoteket.

Flere tips til filmer og bøker finner du HER.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.