Gå til sidens hovedinnhold

Tips til krim i høstmørket

Hilde Anvik ved Stokke bibliotek anbefaler tre kriminalromaner.

Den tause pasienten av Alex Michaelides, oversettelse: Line Gustad Fitzgerald, Cappelen Damm, 2020

Fortelleren i denne boken er psykoterapeut, og etter forholdsvis få sider presenterer han seg. Theos oppvekst er preget av en sint og voldelig far som ødelegger selvbildet hans. Gjennom psykoterapi bygges han sakte opp igjen og valg av yrke er enkelt. Alicia Berenson er trettitre år gammel når hun dreper ektemannen. Hun maler, er en kunstnerisk sjel og hun elsker mannen sin. Hva skjedde? Alicia slutter å snakke. Noen år etter hendelsen vil tilfeldighetene at Theo begynner å jobbe der Alicia er innlagt og han ønsker sterkt å hjelpe henne. Gradvis får vi vite mer, men uhyggen lurer stadig i bakgrunnen og spenningen bygger seg opp mot den uventede avslutningen.

Terapeuten av Helene Flood, Aschehoug, 2019

Sara er psykolog og gift med Sigurd. Han skal på helgetur med to kamerater og drar tidlig en fredag morgen. Etter noen få timer sender han melding om at han er fremme, det er det siste Sara hører fra ham. Den akutte opplevelsen av å være på gyngende grunn er levende beskrevet. Sara vet snart ikke hva hun verken husker eller tror og engstelsen øker når hun får følelsen av å være overvåket. Historien beveger seg fram og tilbake i tid, etterforskerne graver og fyller ut bildet, likevel sitter vi igjen med svært mange løse tråder når boken nærmer seg slutten. Plutselig er løsningen der og den er temmelig overveldende.

En helt vanlig familie av Mattias Edvardsson, oversettelse: Jørn Roeim, Gyldendal, 2018

Stella er 19 år og enebarn og lever et trygt liv, men den dagen hun anklages for mord og settes i varetekt endres alt. Ved siden av står foreldrene, presten Adam og juristen Ulrika helt lamslåtte. Men de er parate til å gjøre alt de kan for datteren. Historien fortelles fra tre synsvinkler og gir ulike versjoner av hendelsesforløpet. Det er mye som står på spill for alle tre. Adam og Ulrika holder ting skjult for hverandre og snart blir grensen mellom sannhet og løgn mer gjennomsiktig. Hvor langt er det mulig å gå når det står om livet for ens nærmeste og hvordan leve med konsekvensene av valgene man tar?

Kommentarer til denne saken