(Tønsbergs Blad)

TØNSBERG: – Paris har opplevd terror tidligere, men et så koordinert angrep, med voldsomme dødstall og en brutalitet vi nesten ikke har sett maken til, er naturligvis et stort sjokk, sier Wettre.

Hadde bombebelter

127 personer er bekreftet drept og 99 er kritisk såret etter terrorangrepet i Paris, ifølge franske myndigheter. Alle angriperne som er kjent for politiet, hadde eksplosiver festet til kroppen.

Wettre var i Paris for bare to uker siden. Datteren hans, som bor og studerer i byen, er trygg og holder seg innendørs.

Angrepet fredag er andre gang Paris rammes av en stor terroraksjon i år. I januar ble 12 personer, ti av dem tilknyttet satiremagasinet Charlie Hebdo, drept i en terroraksjon mot magasinets redaksjon.

 

Fremmedkrigere kommer tilbake

Wettre tror Paris er blitt et aktuelt terrormål fordi Frankrike har engasjert seg sterkt i kampen mot IS, samtidig som mange franskmenn har reist til Syria for å kjempe for Den islamske staten (IS).

– Flere tusen har reist til Syria og sluttet seg til IS og minst 750 av disse fremmedkrigerne har kommet tilbake til landet. Dette følger jo landets etterretningstjeneste og politi godt med på, men terroristene slår til på forskjellige måter hver gang og det er vanskelig å ha full kontroll.

Terrorangrepene gjør ikke Wettre engstelig for å besøke byen.

– Nei. Det er en viss risiko overalt hvor man går, men Paris er en stor by og muligheten for å bli utsatt for noe er veldig liten, sier han.

Landesorg

Frankrikes president François Hollande kaller angrepene i Paris for en krigserklæring og sier IS sto bak. Han erklærte lørdag tre dagers landesorg.

Ifølge Hollande var angrepene fredag kveld planlagt og organisert fra utlandet, med hjelp fra folk inne i Frankrike.

Angrepssteder i Paris

Le Bataclan : En av de mest kjente konsertstedene i Paris, på Boulevard Voltaire ikke langt fra Place de la République. Fredag spilte California-bandet Eagles of Death Metal for over 1.500 publikummere. Angriperne skal ha skutt rundt seg og tatt over 100 mennesker som gisler. Da politiet stormet stedet, detonerte angriperne selvmordsvestene de bar på kroppen. Minst 100 drepte, sju kritisk såret.

Stade de France : Frankrikes nasjonale fotballstadion. Her spilte Frankrike og Tyskland en landskamp da to selvmordsangrep og et bombeangrep skjedde samtidig nær to av inngangene til stadionet. Minst tre ble drept, elleve kritisk såret.

* La Belle Equipe : Tradisjonell parisisk fortauskafé på Rue de Charonne, en sidegate til Boulevard Voltaire. Minst 19 mennesker ble drept da angriperne skjøt mot kafeen med maskingevær. 13 er kritisk såret.

Le Carillon og Le Petit Cambodge : En bar og en kambodsjansk restaurant som ligger på hver sin side av Rue Bichat, på hjørnet av Rue Alibert, litt nord for Place de la République. Begge stedene ble beskutt. Minst 14 drepte, ti alvorlig såret.

* Restaurant Casa Nostra : Ligger i Rue de la Fontaine au Roi, ikke langt fra Rue Bichat. Beskutt, minst fem drept.

Rue Beaumarchais , nær Place de la Bastille: tre kritisk såret.

Avenue de la Republique-plassen : Fire drept, elleve kritisk såret.

(Kilder: AP, Le Parisien, BBC)