Tenk hvilken kulturstripe vi kunne fått hvis vi får et bibliotek med litteraturhus i nedre del av Storgata inntil Torvet!

Bibliotek: Lenge har biblioteket hatt behov for å bli større. Det kan bli et opplevelsessenter, ikke minst for barn og unge, gjennom alle litteraturens sjangere, skriver Audun Tjomsland. Illustrasjon: MIR/Schjelderup Trondahl arkitekter AS

Bibliotek: Lenge har biblioteket hatt behov for å bli større. Det kan bli et opplevelsessenter, ikke minst for barn og unge, gjennom alle litteraturens sjangere, skriver Audun Tjomsland. Illustrasjon: MIR/Schjelderup Trondahl arkitekter AS

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Videre nedover har vi et myldrende torg med serveringssteder, lekeapparater, springvann og grønne lunger før en nykomponert Thor Dahls gate åpner seg med boder og benker med plass og tid for mat, mylder og opplevelser, med åpning inn til historiske Kurbadet før teaterverkstedet Blackbox’en reiser seg med teater, musikk, øvelser og forestillinger hele uka.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I litteraturhuset skal det ikke synges, gjøgles eller danses. Der skal det diskuteres og gjerne debatteres, leses høyt og gjerne foreleses, i alle fall skapes forståelse og innsikt.

Det er bare et par dager siden vi i Sandefjords Blad også fikk presentert et forslag til nytt bibliotek og litteraturhus. Det ser ikke mindre fint ut. Dermed har vi bundet byen og havna sammen – et lenge følt savn i Sandefjord. Og ennå har vi Badeparken urørt med Amfiscenen for de store folkefester. Og Hjertnes Kulturhus består som kulturens ubestridte høyborg.

LES OGSÅ (+): Slik ser de for seg blackboxen: Vil ha kulturhall til 30 millioner kr i Thor Dahls gate

Det kan se ut som Blackbox’en (jeg foretrekker å kalle den et teaterverksted) og litteraturhus er to ideer som kolliderer mot hverandre. Det er det ikke. Hensikten med kultur er å berike og fornøye. Berikelsen ligger i biblioteket og litteraturhuset, mens fornøyelsen ligger i teaterverkstedet.

Disse ideene kompletterer hverandre og vil forvandle Sandefjord sentrum til noe mer enn et handelssenter. Samtidig vil liv og røre i sentrum trekke til seg publikum være godt for handelen.

Lenge har biblioteket hatt behov for å bli større.

Audun Tjomsland, Sandefjord.

Audun Tjomsland, Sandefjord.

Det kan bli et opplevelsessenter, ikke minst for barn og unge, gjennom alle litteraturens sjangere og spesielt for alle dem som ennå er opptatt av hvalfangstens historie – eventuelt for forfattere som ennå finner det verdifullt å finne nyheter om hvalfangsten og dens betydning for de mange som så de fleste av sine gutter og menn dro «sønnafor verden» og overlot til kvinnene å styre lokalsamfunnene i mange måneder. Hvalfangstsamlingen på biblioteket er uhyre verdifull for Sandefjord!

LES OGSÅ (+): – Tenk om vi kunne få bibliotek à la Tønsberg i hjertet av Sandefjord!

Lenge har vi som vanker mye på biblioteket, sett at det trenger mer plass. Det opplevde noen av oss for et par år siden da Kåre Willoch var på besøk med sin nye bok «Strid og samarbeid», samtidig som kinoen hadde premiere på den nyeste James Bond-filmen. I tillegg var det er tredje arrangement i kulturhuset, men det ble fortrengt, slik at jeg ikke engang husker hva det var.

Kåre Willoch og James Bond på besøk samtidig var naturligvis et ekstraordinært tilfelle, men med mange, lokale forfattere og andre meningsbrytere, i tillegg til kulturpersonligheter på mange områder, må det nesten daglig være grunnlag for debatter og diskusjoner av alle slag. Ikke minst diskusjon om byutvikling, som har vært en gjenganger i bystyresalen – som egentlig er egnet for noe helt annet enn folkelige meningsutvekslingsutvekslinger. En bystyresal kan virke hemmende for det folkelige oppkomme av meninger og ureflekterte, men likevel verdifulle, synspunkter.

Bystyresalen er primært politikernes arena og er skreddersydd for dette – mens litteraturhuset – kanskje kalt Debatten (?) og biblioteket kunne være folkets arena – mens politikerne eventuelt kunne være til stede som gjester.

Ikke minst etter at vi er blitt en større kommune, er det åpenbart behov for flere kontorer i rådhuset.

Dette snakket vi om for et par-tre år siden, én av de gangen vi har forsøkt å få til et passende bygg på Tivolitomta. Da var det aktuelt å flytte biblioteket, gjerne med litteraturhus, ut av Rådhuset og dermed frigjøre plass for alle de kommunale kontorer og institusjoner som i dag leier seg inn i andre lokaler ute i byen.

Sandefjord er blitt et sentrum for et større område – og vi må ta konsekvensen av dette med å øke tilbudet i sentrum – om vi skal greie å opprettholde Sandefjord som det naturlige senter for alle de aktiviteter som hører hjemme i et sentrum.

Vi bør kunne vurdere å si Ja takk, begge deler!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken