Dette tallet vekker bekymring for dem som er opptatt av trafikksikkerhet

HER SKJEDDE DET: En kvinne døde etter å ha blitt påkjørt i Lahelleveien fredag kveld 12. april.

HER SKJEDDE DET: En kvinne døde etter å ha blitt påkjørt i Lahelleveien fredag kveld 12. april. Foto:

År etter år har trafikken blitt tyggere. Nå frykter Trygg Trafikk at trenden er i ferd med å snu.

DEL

Så lang i år har 42 mennesker omkommet i trafikken – hvorav én i Vestfold. Nærmere bestemt på Lahelleveien i Sandefjord der en kvinne (54) ble påkjørt i gangfeltet, mens hun var ute og gikk med ektemannen.

LES SAKEN HER: 54-årig kvinne omkom i Lahelleulykken: – Vi etterforsker fortsatt saken for fullt

Selv om én ulykke er én for mye – er nivået for Vestfold det samme som i fjor, det vil si én. Men nasjonalt er det 9 flere omkomne enn for samme tidsperiode (januar – mai) enn i fjor, totalt 42.

Det får Trygg Trafikk-sjef Jan Johansen til å bli bekymret. Bak hvert enkelt av de 42 dødsfallene ligger det mye sorg og fortvilelse. Spesielt mai ble ille: Da omkom 12 personer på norske veier. Det er tre flere enn samme måned i 2018.

– Selv om trafikksikkerheten i Norge jevnt over blir stadig bedre, viser tallene fra måneden som har gått at veien fortsatt er svært lang før visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken kan realiseres. Det relativt høye antall omkomne i trafikken i mai understreker alvoret i trafikken i Norge, sier han i en pressemelding.

LES OGSÅ: Ulykkessjåføren har vært involvert i tre trafikksaker siden 17. februar

Frykter ulykkessommer

Tapstallene fra mai skaper også uro for at trenden skal øke inn i sommermånedene – som historisk sett er den perioden av året med de høyeste tapstallene:

– Vi kjører gjerne mer og på steder som er ukjente for oss om sommeren. Det krever noe ekstra av oss som sjåfører. I tillegg er det langt flere motorsyklister og syklister ute på veiene. I sum skaper det mer komplekse trafikksituasjoner, forklarer Johansen.

– Virkeligheten på veien i denne perioden stiller faktisk enda større krav til alle i trafikken om godt samspill og økt aktsomhet, poengterer Trygg Trafikk-sjefen.

Rus, for høy fart og lavere oppmerksomhet

I tillegg til et mer komplisert trafikkbilde finnes det også typiske ting mange bilførere gjør i sommervarmen som skaper utrygge situasjoner. Rus, for høy fart og lavere oppmerksomhet er noe av det sommertrafikken kan by på.

Trygg Trafikk-direktøren ber innstendig alle som skal ut på veiene om å være særdeles bevisste på de individuelle handlingene som gjør sommeren til årets farligste sesong i trafikken.

Artikkeltags