Tikkens jul, Kjetil Indregard, Kagge, 2021

Tikken er åtte år og bor sammen med moren sin og to søstre i Kristiania. Tikken har polio og greier ikke å gå, men tvinges ut til å selge fyrstikker og lys hver dag fordi de er fattige. Familiens hund, Nansen, drar henne rundt i en skrøpelig tralle. Bare han og nabogutten Luka er hun glad i. En dag overhører hun søstrene si at hun er adoptert. Tikken blir veldig overrasket og bestemmer seg for å finne ut mer. Dette er både en melankolsk og koselig kalenderbok med 24 kapitler som har flere likheter til eventyr som «Piken med svovelstikkene» og «Askepott».

Fenrisulven, Odin Helgheim, Egmont, 2020

Sandefjordfødte Odin Helgheim står bak en ny tegneserie som heter «Ragnarok» og første bok heter «Fenrisulven». Den handler om vikinggutten Ubbe som skal læres opp til å bli viking av moren og storebroren Hod mens faren er høvding og ute på tokt. En dag kommer faren plutselig hjem samtidig som vikingstammen blir angrepet av en stor ulv. Den dreper moren til Ubbe og skader Hod. I morens begravelse forsvinner faren like plutselig og Ubbe vet ikke hva han skal gjøre. Dette er en veldig spennende serie for barn og ungdom med mangainspirerte illustrasjoner.

Gutten i mørket, Harald Rosenløw Eeg, Aschehoug, 2021

Johan er 15 år og lever i Oslo i 1942. Det er 2. verdenskrig og Johan er sykkelbud for butikken til Johnsen. Det er lite med mat og han er mye sulten. Moren prøver å lære Johan å slakte kaninene de har i kjelleren for å få kjøtt, men Johan liker ikke det. En dag oppdager han at moren hjelper motstandsbevegelsen når han finner en mann hjemme i stua. Konrad er en av sabotørene og begynner å gi Johan små oppdrag, men hva skjer når faren til jenta Johan liker må stoppes fordi han mistenkes å være angiver? Boka er en spennende historisk ungdomsroman.

FLERE ANMELDELSER HER