Mitt liv med Napoleon, Kirsten Engelstad, Engelstad, 2017

Er du nysgjerrig på livet under Napoleonskrigene? En dagbok ble funnet under opprydding på et familiested i Frankrike. Dagboken inneholdt skildringer av livet til en 17-årig jente i 1810, og senere som nygift og endatil som deltaker i Napoleons hær i Tyskland. Det er franske Marie som beskriver hverdagslivet og senere grufulle opplevelser under krigens herjinger. Boka gir nye perspektiver på livet og historien på Napoleons tid. Her skildres Maries bekymring for om hun «blir gift», ung kjærlighet, men også krigens råskap.

Den blå døren, Lise Kristensen, Juritzen, 2012

Boka handler om den norske niåringen Lise, som bodde på Java sammen med familien, da japanerne okkuperte Java i 1943. Lise ble, sammen med moren, lillesøsteren og lillebroren, holdt fanget i leire atskilt fra faren. Takket være Lise overlever familien de to årene i fangenskap. Det er Lise selv som her forteller historien, - en del av norsk krigshistorie som det har vært snakket lite om. En bok om mot, flaks og vilje til å leve. Ingen feelgood-bok, men en viktig bok.

Når de døde våkner..., Niels Christian Geelmuyden, Gyldendal, 2022

Forfatteren tar oss med på en intervjurunde som starter i 1814 og ender hos Jens Bjørneboe på Veierland i 1975. Portrettintervjuene er fiktive møter med disse personene, men de er bygget på historisk riktige hendelser. Forfatteren har klart å trekke ut viktig hendelser og detaljer som hjelper leseren med å få et fornyet blikk på disse historiske personene og begivenhetene. Det er et imponerende arbeid som ligger bak for å klare å få fram det essensielle i det enkelte møte. Dette er lærerik og morsom lesning.

Flere tips til gode bøker: HER