Olive Kitteridge, Elizabeth Strout, oversatt av Hilde-Rød-Larsen, Forlaget Press, 2015

Boka består av 13 fortellinger fra den lille kystbyen Crosby i Main. Den pensjonerte mattelæreren Olive Kitteridge dukker opp i alle historiene, som hovedperson eller bifigur. Olive virker sint og streng, og sier det som faller henne inn uten å tenke på konsekvensene. Hun har derfor såret mange på sin vei. «Du har ikke bedt om unnskyldning en eneste gang i de 40 årene vi har vært gift», sier mannen Henry. Men på bunnen er Olive et godt menneske. Vi skjønner at hun har hatt betydning for mange i småbyen, hvor store og små dramaer finner sted.

Mitt menneske, Herbjørg Wassmo, Gyldendal, 2021

Boka er en kunstnerroman og en kjærlighetsroman. Rut og Gorm treffes igjen i godt voksen alder. Begge er nordfra. Han driver et handelshus, men trives ikke i direktørstolen. Hun bor i Oslo, og er en internasjonalt anerkjent kunstner. Rut vil ikke tilbake til hjemplassen av helt spesielle grunner. Gorm selger bedriften og begynner å studere i Oslo. Et nytt liv begynner for de to. Romanen rommer vanskelige familieforhold, selvmord og kompromissløse kunstnersinn. Men kjærligheten overvinner alt. Rut og Gorm har funnet sitt menneske.

De uskyldige, Kristine Hardeberg, LIV forlag, 2019

Romanen inneholder to parallelle historier. Den ene fra Firenze på 1880-tallet. Den andre fra Firenze og Norge på 1990-tallet. Vi følger Teresa i frigjøringens Italia. Mest av alt ønsker hun seg en utdannelse. Foreldrene går etter hvert med på å sende henne til en klosterskole. Senere får hun seg en privatlærer, og det blir skjebnesvangert for henne. Sandra leter etter faren sin. Hun reiser til Firenze. Det eneste sporet hun har. Disse historiene griper inn i hverandre. Mye av handlingen fra fortid og nåtid dreier rundt Innocenti-barnehjemmet, Europas første barnehjem.

FLERE TIPS TIL GODE LESEOPPLEVELSER: HER