Gå til sidens hovedinnhold

Tre sterke romaner

Det er May Synnøve Haraldsen ved Sandefjord bibliotek som anbefaler tre sterke romaner. Du finner dem på biblioteket.

Team Tuva, Marit Eikemo, Samlaget, 2021

Tuva, kvinne i 40-årene. Romanen begynner med morens død, og handler om alle som omgir Tuva. Hun vil ikke ha noen arv, hun vil bare bli kvitt med broren. Hvorfor ikke, undrer jeg. Tuva har jo et hus med en fuktig kjeller, som det kan bli noe av. Det eneste Tuva vil ha er en keramikkurne. Keramikk kan Tuva noe om. Vi blir kjent med profesjonelle hjelpere, som hun oppsøker, og likevel har Tuva noe, en gnist kanskje, som gjør at alle disse får noe av henne. Det er noe kantete og grenseoverskridende ved Tuva, gjenkjennelig fra Eikemos univers, med hus.

Nattsvermer av Katja Kettu, oversatt av Turid Farbregd, Pax, 2017

En gravid jentunge flykter fra Petsamo i Finland, over grensa til Sovjetunionen. Året er 1937. Å for en skjebne! Barnefaren vil ikke ha henne, og Irga havner i en av Stalins arbeidsleirer. I den andre nåtidshistorien er Verna, som har reist til en liten by i Russland, for å finne ut hva som skjedde med faren hennes. Det handler om hva politikk og den store historien gjør med enkeltmennesker. Stalins arbeidsleirer blir levende i all sin gru. Kettu skriver grusomt godt. Her er både realisme og magi. Heldigvis fins kjærligheten også.

Before she disappeared av Lisa Gardner, Century, 2021

En ny, amerikansk forfatter for meg. Gardner har skrevet mange bøker, flere av dem oversatt til norsk. Frankie er en privatperson som prøver å løse gamle kriminalsaker. Uten lønn, uten en tilknytning til den som er forsvunnet, prøver hun å finne spor, som politiet ikke har funnet på nærmere et år. En ung jente er forsvunnet, sporløst. Frankie tar seg jobb som bartender i Boston og begynner å snakke med folk, da begynner ting å skje. Frankie er tørrlagt alkoholiker, og beskrivelsen av henne og hennes demoner er med på å gjøre boka medrivende.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.