Havets kirkegård, Aslak Nore, Aschehoug forlag, 2021

Forfatteren Vera og hennes sønn overlever et hurtigruteforlis i 1940, mannen og flere hundre andre omkommer. Mange år senere ønsker Veras familie å finne ut av hva som egentlig skjedde, det viser seg vanskelig. Hva er det som forsøkes skjult og hvem snakker sant? Og ikke minst, hvor store konsekvenser, og for hvem, vil det få dersom sannheten kommer frem? Historien om familiedynastiet rulles opp og den foregår både i nåtid og fortid, både langs Norges kyst og i Midtøsten. En spennende thriller som holdt på oppmerksomheten min helt til siste side var lest.

Jente 1983, Linn Ullmann, Forlaget Oktober, 2021

Hun har prøvd å skrive historien mange ganger før, men aldri fått det til. Ikke før nå. Om den gangen hun reiste til Paris som sekstenåring alene for å la seg fotografere, og hvordan det har påvirket resten av livet hennes. Ullmann forteller det som det var, uten å diktere hva leseren skal mene om det hun forteller. Samtidig er hun kritisk til egen hukommelse, for en hendelse endrer seg hver gang man tenker på den. En utrolig godt skrevet roman med et viktig og tidvis rystende tema. En av mine absolutte favorittbøker fra året som gikk.

Fiskehuset, Stein Thorleif Bjella, Forlaget Oktober, 2021

Musikeren Jon overtar fiskevannet etter sin gamle onkel Ivar. For å videreføre kunnskap, blir Jon med onkelen en uke og skriver alt ned i Blåbokji. Det viser seg at onkelen har mye på hjertet, ikke bare om fisking, men om livet generelt og Jon spesielt. Ivar har en ganske nedlatende holdning og avslutter ofte med å si: Prøv å skriv en sang om det du! Dynamikken mellom de to er fantastisk lesning; jeg vekslet mellom å le, stønne av frustrasjon og notere ned gullkorn. Nydelige beskrivelser av forholdet mellom mennesker og natur og en liten overraskelse til slutt er også inkludert.

Ønsker du flere tips til gode leseopplevelser? Se her.