– Det er viktig å lese avtalen med treningssenteret

LES KONTRAKTEN: Mange har trening som et av sine nyttårsforsett. Før du blir medlem på treningssenter bør du lese kontrakten nøye. Arkivfoto: Julia Horn.

LES KONTRAKTEN: Mange har trening som et av sine nyttårsforsett. Før du blir medlem på treningssenter bør du lese kontrakten nøye. Arkivfoto: Julia Horn.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mindre enn halvparten av dem under 30 leser ikke avtalen de har med treningsstudioet. Det kan føre til problemer.

DEL

I en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort svarer under halvparten av unge under 30 år at de ikke har lest avtalen med treningsstudioet. Det kan føre til problemer i etterkant.

– Det er viktig å lese kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter, hvis ikke kan du få en ubehagelig overraskelse når du for eksempel vil si opp. Det er nemlig vilkårene som bestemmer hva du har rett på, sier Pia Cecilie Høst. Hun er jurist og leder i Forbrukerrådets rådgivningstjeneste.

LES OGSÅ: Dette nyttårsforsettet er vanligst å ha (+)

Finner du ut at avtalen ikke passer for deg, har du 14 dager på deg til å angre om du har inngått avtalen på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken på treningssenteret, har du ingen angrefrist.

Undersøkelsen viser også at 1 av 3 nordmenn går på treningssenter. Det er vanligere for folk under femti år enn de som er over. 1 av 4 over femti år er medlemmer i et treningssenter.

Her kan du lese hele undersøkelsen

Det er ganske irriterende å oppleve at supertilbudet ikke var fullt så supert etter at etableringsgebyr og oppstartsavgifter er lagt til.

– Du skal bli opplyst om alle ekstrautgifter før du slår til, og som oftest blir du det når du leser avtalen. Spar deg for skuffelsen og sett deg inn i hva du faktisk må betale før du slår til. Det kan være lurt å sjekke om det er krav om autogiro for å få den beste prisen, legger Høst til.

Det er mye som kan skje i løpet av et år og særlig når man er ung og i etableringsfasen.

– Dersom du må flytte på grunn av studier eller jobb, så er det dumt å betale for et treningstilbud du ikke kan bruke. Sjekk om det er bindingstid knyttet til medlemskapet. Vanligvis bruker den å være på ett år, men med gode tilbud kan den være lenger, sier Pia Cecilie Høst.

Er du usikker på hvor du kommer til å være om et år, så kan det være lurt å kjøpe medlemskap i et treningssenter med mange filialer. Det betyr at du står fritt til å trene mer enn ett sted, og det er mye mer fleksibelt.

LES OGSÅ: Per Thomas sin klinikk har hatt over 8.000 unike pasienter, men yrket er ikke offentlig autorisert: – Det føles urettferdig (+)

Det kan også inntreffe ting som gjør at du ikke kan trene på en stund.

– Sjekk om du kan fryse treningsavtalen. Det er en ganske vanlig mulighet og den beste avtalen er den uten vilkår om sykdom, påpeker Høst.

Husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

Sjekk alltid oppsigelsesfristen, og hvordan du skal si opp før du slår til. Vanligvis er den på en måned, men den kan være lengre.

Selv om det ikke er noe krav om at du sier opp skriftlig, er det er lurt å sende en e-post. Da slipper du å krangle med treningssenteret om du har sagt opp eller ikke.

Sjekkliste for den beste treningsavtalen:

  • Sjekk totalsum.
  • Sjekk bindingstid.
  • Sjekk frysemuligheter.
  • Sjekk oppsigelsestid.
  • Bruk nettet aktivt til å finne den beste avtalen.

Fakta om undersøkelsen

  • Undersøkelsen er gjennomført i Norstats respondentpanel, som består av over 80.000 nordmenn som har tilgang til internett.
  • Medlemmene i panelet er primært rekruttert via landsrepresentative telefonundersøkelser.
  • Utvalget blir trukket tilfeldig og proporsjonalt i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke.
  • Resultatene er veiet på kjønn, alder og geografi i henhold til offentlig statistikk.
  • Datainnsamlingen ble gjennomført som web-intervju i perioden 5.–12. desember 2017. Antall intervjuer var 1.003.

Artikkeltags