Dagsenteret ved Sosialmedisinsk senter på herredshuset har i en årrekke hatt et tilbud med mat- og kaféservering. Dette har vært et samlingssted for folk med diverse utfordringer knyttet til rusproblematikk. Dagsenteret har vært åpent på hverdagene hele uka, for mat, sosialt samvær og en kopp kaffe innendørs.

Da koronapandemien traff landet, ble dette lavterskeltilbudet stengt. I mars ble det etablert et nytt tilbud på dagsenteret, der brukerne kunne henvende seg i vinduet og få utlevert en matpakke. Slik er det enda.

Skryter av damene

Trond (55) er en av mange som bruker dagsenteret, og tirsdag formiddag er han på plass når matserveringen starter.

– Damene som gir oss mat ut av vinduet her er så flinke, og koselige at det er verdt å fryse litt for. Jeg er her stort sett hver eneste dag. Jeg er en av sliterne, sier Trond, som synes det holder med fornavn i avisa.

Han forteller at han synes det er trist at de ikke får lov å møtes over en kaffe og litt mat innendørs.

– Det er det sosiale og det å komme ut og møte andre jeg savner. De har til og med tatt bort benkene vi hadde utenfor. Jeg håper vi får dem tilbake, også savner jeg og muligheter for å gå på do, sier han.

Det at han og de rundt 40 andre som kommer fast til dagsenteret må stå ute i kulden, synes han ikke er noe særlig bra, men selv så holder han varmen ganske godt.

Trond spiller på Sandefjord Fotballs gatelag, og jakka han har på seg fikk han da laget ble seriemestere.

– I den holder jeg varmen. Jeg har også vært i militæret, så jeg kan kle på meg, forteller Trond.

Ute i regn og kulde

Dagsenteret i Sandar herredshus ledes av lederen, Eline Trøen, med god hjelp av de 16 frivillige.

– Ingen av oss ved dagsenteret synes denne ordningen er noe særlig bra, rett og slett litt stusslig, men det er det eneste vi får lov til. Her liker vi å slippe folk inn i varmen. Ikke stenge dem ute. Slik det er nå sitter mange ute på steintrappa i bakgården her å spiser i både kulde og regn, forteller hun.


Hun mener mange av dem som bruker dagsenterets føler seg lite verdt og uønsket.

– Det er kanskje ikke så rart, ettersom dette stedet er det eneste som er stengt. Både Røde Kors og alle kafeer ellers i byen får lov å holde åpent, sier Trøen og legger til at hun ønsker et bedre tilbud og er på jakt etter en nytt sted å flytte dagsenteret til, som kunne tilbudt litt mer enn bare maten.

Felles inngang er noe av problemet

– Bakgrunnen for denne ordningen er at bygget her ikke er egnet til innendørs servering med tanke på å overholde enmetersregelen. Vi synes ikke det er forsvarlig å holde åpent. Vi konfererte med kommunelegen om dette, før avgjørelsen om stenging, sier Tore Lyse, enhetsleder ved psykisk helse og rustjenester ved Sandar herredshus

Han trekker spesielt fram inngangspartiet som dagsenteret deler med avdelingen for psykisk helse.

– Det har lett for å bli en ansamling av folk utenfor inngangspartiet og tjenesten har ikke ressurser å avsette til å styre hvem som går inn og ut av lokalene, sier han, og tillegger at problemene med felles inngang har ikke bare med korona situasjonen å gjøre. Det er ikke hyggelig eller ønskelig for personer med angst og psykiske problemer å måtte trenge seg forbi brukerne av dagsenteret, sier han.

På bakgrunn av denne problemstillingen, ønsker også han en flytting av dagsenteret.

Lyse vedkjenner at matutdelingen ut av vinduet er langt fra et fullgodt tilbud, og han er lei seg for at det går utover det sosiale samværet.