Tirsdag ettermiddag skinner sola og vinden blåser nok til å ta tak i både hatt og parykk på Fokserød. På en hurtigladestasjon triller den ene elbilen inn, etter den andre.

Klar ved laderne står Trond Skilbred.

Sammen med Elbilforeningen Vestfold har han og flere andre tatt turen til Fokserød for å ta en «ladeprat». Konseptet gå ut på at hvem som helst kan ta turen for å stille spørsmål og få mer informasjon om elbiler – og alle detaljene som er rundt dem.

Sommeren står for døren, og til dem som skal på bilferie i år har Trond flere gode tips som du kan lese lenger ned i saken.

Flere faktorer

I Norges og Sandefjords bilpark er det grønne skiftet i full sving. Det blir stadig flere elbil-eiere og Elbilforeningen forteller at i løpet av det siste året har det blitt 1000 flere elbilbrukere i kommunen.

– Interessen for elbil er stor, noe vi er veldig glad for. Men det er mye forskjellig teknologi og utstyr der ute. Da er det mye å sette seg inn i, sier Skilbred.

Derfor har Elbilforeningen startet den nasjonale kampanjen «Ladeprat».

Der stiller fagkyndige elbilentusiaster opp og hjelper med spørsmål som folk kan ha. Skilbred forteller at det normalt kommer mellom 30 og 40 personer som lurer på stort og smått om deres nye kjøretøy.

Et av de mest gjentagende spørsmålene er – passende nok, siden de står på en ladestasjon – om nettopp det å lade.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kilowatt (kW), kilowattimer (kWt), ladeeffekt, kroner og øre. Faktorene er mange og det er dette de fleste lurer på. Skilbred forsøker å forklare det enkelt slik:

– Bilen har en maksgrense på hastigheten den kan lade. Hastigheten er satt i kilowatt (kW). Om bilen din kan maks ta 100 kW, vil en lader som har kapasitet på 150 kW, bare kunne levere 100 kW.

Dette er ikke farlig for bilen, men du får ikke maks utbytte fra laderen du bruker. Ofte er prisene på laderen satt etter en kombinasjon av strømpris og laderens kapasitet.

– Da er det godt mulig at du betaler for den ekstra kapasiteten, men ikke får utbytte fra den.

Slik får du en fin elbil-sommer

Da Skilbred og resten av elbil-gjengen er på Fokserød står sommeren for døren og et av de nyere temaene er sommerferie i elbil.

Å kjøre lange strekk gjennom landet mener Skilbred er like mulig med elbil som med fossilbil.

For at folk skal få en så bra sommerferie i elbil som mulig har han noen tips:

  • Bli kjent med bilen din. Lær å kjenne rekkevidden og ladekapasiteten. Det kan spare tid og penger.
  • Planlegg turen god. Da kan du finne stoppesteder som har hurtigladere.
  • Ta godt med pauser. Kombiner lading med å strekke på beina og en matbit.
  • Lad til 80 prosent av gangen. Slik lader du raskest. Alt over 80 prosent tar lengre tid å lade, enn det før.
  • Ta deg god tid. Du har ikke hastverk.
  • Kjør trygt og pent.

– Jeg tror folk vil bli overrasket over hvor godt infrastrukturen til elbiler er utbygd i Norge. Det er ladere over alt og mulighetene er den samme som med fossilbil, legger han til.