(Tønsbergs Blad)

– Jeg fyller 68 år 18. august, og har vært prest i Den norske kirke i 39 år, og deretter biskop i Tunsberg bispedømme i 4 år. Etter en samlet vurdering, der mine problemer med hørselen har vært en del av bildet, har jeg kommet til at det da er tid for å gi stafettpinnen videre.

Det skriver den folkekjære tale- og skrivekunstneren i en pressemelding.

– Jeg er svært takknemlig for disse årene i Tunsberg, som har vært en rik og ytterst meningsfull tid. Stor takk til folket i Vestfold og Buskerud. Stor takk til gode medarbeidere i bispedømmet, bispedømmekontoret med direktør, bispekollegiet og Kirkerådet, skriver Dahl, som legger til at han håper å kunne fortsette med forkynnelse, formidling og veiledning.

LES OGSÅ: – Det er mye bedre å tenne lys enn å forbanne mørket

Mer tid med familien

– Men fra høsten 2018 i en friere og mer begrenset ramme. Dessuten ønsker jeg å bruke tid og samvær med familien.

Biskopen har tidligere vært åpen om sine problemer med tinnitus.

Det var 12. mars 2014 det ble kjent at Per Arne Dahl var utpekt som ny Tunsberg-biskop, etter at Laila Riksaasen Dahl sluttet.

Før han slutter vil Per Arne Dahl fullføre tjenesten med blant annet visitas i Lier prosti, og en rekke møter og gudstjenester sammen med menigheter, prester, andre kirkelige medarbeidere og frivillige, lover han.

Til dt.no sier Dahl at han mest av at kjenner på takknemlighet over å ha så mange gode medarbeidere å spille på.

– Det er veldig mange flinke kirkelige medarbeidere i Buskerud og Vestfold. Det er et virkelig godt arbeidslag, som jeg er stolt over at jeg har fått være en del av i disse årene, sier Dahl.

Har vært krevende

Han legger ikke skjul på at det også kan være krevende å være biskop.

– Det er en stor organisasjon, som det er viktig å holde samlet. Mange skal jobbe og fungere godt sammen. Vi har hatt tider med dårlig økonomi, vi har hatt opphevelse av boplikten, og vi har fått nye arbeidstidsordninger, sier Dahl, og minner også om at kirken er blitt selvstendig fra staten i løpet av hans tid som biskop.

Dahl blir boende på Modum, og ser fram til å få bedre tid til familie, venner og hobbyer som jakt og fiske, en hobby som han ikke har hatt så god tid til i en travel arbeidshverdag som biskop i Tunsberg.

– Jeg er glad for å kunne fortsette med skriving, formidling og veiledning, sier biskopen til Drammen-avisa.

Per Arne Dahl

■ Norsk prest, forfatter og skribent.

■ Født 18. august 1950 i Sarpsborg. Vokste opp på Gjøvik, Vålerenga og Kolbotn.

■ Ordinert til prest i 1975.

■ Fra 2000 til 2005 menighetsprest i Åmot Kirke i Modum.

■ Statsstipendiat fra 2004.

■ Fra 2005 prest i Trefoldighetskirken. Stortingets første faste prest.

■ Tildelt Petter Dass-prisen i 1999 for engasjementet med å formidle tro og verdier.

■ Hadde gjennom 25 år, fram til 2011, hatt faste spalte i Aftenposten Søndag, «Under Åpen Himmel». Fra høsten 2012 har han hatt spalten «Ordet og livet» i Vårt Lands helgeavis, lørdag. Har siden 2014 vært biskop i Tunsberg bispedømme, som består av fylkene Vestfold og Buskerud. Har i samme periode vært fast lørdagsspaltist i Tønsbergs Blad.

■ Har skrevet mer enn 15 bøker hvor hovedtema er tro, sjelesorg og samlivsspørsmål.

■ Gift og har fem barn.

Kilde: Store norske leksikon/TB