Turekspert, turbokforfatter og tidligere ordfører i Stokke Erlend Larsen, som har skrevet bøker om turer i Vestfold har kommet med sine anbefalinger, turistforeningene i fylket er spurt om råd, samt lesere av seks Vestfold-aviser. Så har vi bedt leserne om å stemme på sine favoritter. Her er lesernes beste turtips:
1. Mølen med sin rullesteinstrand er den mest populære fotturen
Nesten så langt sør som det går an å komme i fylket - til Helgeroa i Larvik kommune. Der ligger Mølen med sine rullesteiner. Området har fasinert turgåere i generasjoner og er ekstra flott i ruskevær.
For å komme fra E18 ved Larvik til Helgeroa. Benytter du RV 302/Brunlanesveien som fortsetter over i fylkesvei 51, kjør forbi veien ned til Omlistranda Camping og ta til høyre ved Nevlunghavn båtsenter. Det er skiltet parkering i enden av veien.
Det lønner seg å ha gode tursko på føttene. Det kan være en utfordring å balansere på rullesteinene ned mot vannet.
Mølen er en del av raet og en endemorene fra istiden. Alle de naturslipte, runde steinene på stedet ligger i store og mindre hauger.
Her ble høvdinger og tjenere i yngre jernalder og vikingtiden begravet. Til sammen er det 230 små og store steinrøyser på stedet.
I juni 2008 fikk Mølen status som Nordens første UNESCO Europeiske Geopark.
2. Tønsberg tønne er den nest fineste fotturen
Du må bevege deg fra Larvik til Sandefjord for å finne turen som fikk nest flest stemmer. Tønsberg tønne ligger også ut mot havet og til tross for hva navnet skulle antyde, er Tønsberg tønne er geografisk plassert i Sandefjord kommune.
For mange turgåere er Nordre Trubervika starten på kyststien mot Tønsberg tønne, etter at de har forlatt bilen noen hundre meter lenger nord.
Søndre Trubervika er det fort gjort å gå forbi på veien til Tønna. Men skiltingen er oppgradert det siste året, og du finner den innerst i en bukt mot øst.
Strandvika ligger midtveis fra parkeringsplassen og Tønsberg tønne. Her går stien rett over, og derfor er den også mer brukt enn de andre stedene, ikke minst av barnefamilier som tenner bål, griller og koser seg på fine sommerdager. Sandstranda er flott, og det er små bergrabber det går å sette seg ned på. Går du videre sørover, er det litt bratt, smalt og kronglete før landskapet åpner seg igjen.
«Tønna», som ikke lenger er noen tønne men en svart og hvit steinvarde, ligger som et velkjent sjømerke ved helt sørøst på Østerøya ved innseilingen til Tønsbergfjorden.
For å komme til Stauper og Lindholmen fra Sandefjord havn må man runde Tønsberg tønne. Her skal man være litt forsiktig ettersom farvannet har en tendens til å være litt rufsete.
3. På tur til Salsås med utsikt til bronse
Å gå til Salsås gir deg en tur med mange muligheter for fine naturopplevelser og flere andre aktiviteter.
– Stiene starter som regel fra gode parkeringsplasser, forteller Tor-Arne Paulsen.
Han har skrevet om flere turer for Larvik og Omegns Turistforening som også ligger på ut.no.
Paulsen forteller at du for å komme til Salsås følger RV 302/Brunlanesveien til du kommer til avkjøringen merket til Ra Ungdomsskole.
Ved avkjøringen her ser du også en Rema 1000 butikk. 400 meter etter avkjøring kommer parkeringsplassen for Ra Ungdomsskole, på venstre side av veien. Her er det god plass for parkering.
– Videre går turen inn mot foten av Salsåstoppen, på skogsvei eller bilvei. Og så på stiene. Du finner flere områder hvor du kan benytte muligheter til f.eks bading, fisking (Ulfbakkstjern/Bakkanetjern), tunnelvandring (Langevanntunnelen) , og/eller klatring (Ingridåsen, på Ulfsbakkstjern siden).
Og går du i området på riktig årstid, hvorfor ikke ta med en kurv for sanking av sopp eller bær, skriver Paulsen.
«Eller du kan som de fleste, bruke turen som en flott trimrunde på ettermiddagen, samtidig som du får muligheten til å nyte en flott utsikt ut over omlandet sør for åsen. Du ser enkelt ut over Larviksfjorden i øst, og videre ut mot Svenner. Videre vestover fra Rakke og helt ut til Jomfruland. Alt dette kan beskues fra rasteplassen rett før selve toppen av Salsås. »
– Selve topp-punktet ligger langs stien som går rundt til baksiden av åsen, og videre ned mot Bakkanetjørna, Sports-kapellet, eller kanskje en tur til Eikedalen eller sørover igjen mot Tanum.
Den beste turen er kanskje å runde Ulfbakkstjern tilbake til der du parkerte. Fra baksiden har du også fin utsikt nordover i kommunen. Både underveis og på toppen, er det tilrettelagt for å kunne tenne bål. Det er også en liten gapahuk på toppen, hvor niste kan fortæres om det er regn eller snø i lufta, skriver Paulsen.
Sitteplasser finnes det flust av, så her kan du trygt ta med deg venner eller familie. Oftere en før, ser vi at ivrige mosjonister og turgåere også benytter ettermiddagen og kvelden til turene sine. Tar du med hodelykt, er du sikret en snublefri retur, etter at du har beskuet solnedgang eller oppstarten på kveldens stjernehimmel fra denne fine Larvik-toppen.
PS. Ønsker du å ta buss til denne turen? Linje 03 Nevlunghamn, har stoppested ved avkjøringen opp mot Ra ungdomsskole. Eller du kan benytte Linje 208 til Veldre. Gå av på endepunktet, og gå 300–400 meter til Ra Ungdomsskole.
4. Vakkert på Folehavna fort på fjerdeplass
En tur til kystfortet ved Folehavna i Sandefjord ble anbefalt av mange lesere. En mann som kan mye om historien til fortet er Yngvar Halvorsen. Han fortalte dette under en vandring med Sandar Historielag for noen år siden:
– Heldigvis har de ikke revet alt, men dette var prestisjetull, sier han om arbeidet som nylig ble utført for å gjøre området mer sikkert for turgåere.
Ifølge Halvorsen har det skjedd ved fort over hele landet, både de første årene etter krigen og i nyere tid.
– Det fins ikke en kanon igjen i hele landet etter tyskerne, sier han.
– Hvilken verdi ville det ha hatt?
– Hvis noen hadde gravd nå, og funnet noe etter romerne ville det ha vært fantastisk. Dette er historien, men siden det er så nært i tid, er det visst ikke interessant.
Fortet ble kalt Vesterøen fort av tyskerne. Det hadde fire 12 centimeter–kanoner, og hver kanon hadde et mannskap på 32. Totalt skulle det ha vært 250 soldater ved fortet, men da krigen sluttet var det bare 120.
Under øvelsesskyting skjedde det en eksplosjon som drepte en person. Fortet ble beslaglagt i mai 1941, og det meste av byggingen skjedde i 1943 og 1944. Mye av byggingen av Folehavna fort ble gjort av folk fra Sandefjord.
4. En fottur til Karljohansvern like populært som til Folehavna fort
På delt fjerdeplass ligger den tidligere orlogstasjonen Karljohansvern. Området er skilt fra Horten med en laget kanal. Området langs kanalen og nede ved vannet er veldig vakkert. Karljohansvern ble etablert i 1819 og anlegget har i dag stor militærhistorisk betydning i Norge. Det er til sammen 15 bygninger på området.
Du kommer til Karljohansvern ved å ta Rv19 ned mot kaia. Kjør forbi ferjekaia og hold høyre langs Strandpromenaden. Ved klubbhuset til Ørn Horten tar du til høyre opp Oregata.
6. Utsikten fra Styggemann er verdt turen, en innertier
Strengt tatt er turen til Styggemann litt utenfor Vestfolds grenser, men du har utsikt over store deler av fylket om du tar turen til toppen av «mannen».
– Det er flere muligheter til hvor du starter denne turen jeg vil tipse om, sier Roger Solheim i Sandefjord og Oplands Turistforening.
«Jeg vil anbefale Langdalen parkering hvor det er god plass til mange biler. For å komme dit kjører du til Siljan enten via Kvelde eller Vindfjell. Du kjører videre inn til Grorud, hvor det er bomvei med fakturaløsning. Så fortsetter du videre langs Myklevannet. Og når du kommer til neste bom som er låst, her skal du kjøre til høyre 100 meter før denne bommen.»
I Langedalen er det mulig å parkere for flere biler, om dere skulle dra en større gjeng. Turen tar ikke mer enn omkring 90 minutter, men det er greit å være forberedt på en god stigning. Husk å ta med nok å drikke på.
– Ved parkeringsplassen starter du fotturen. Til å begynne med er det lett stigning før du kommer inn i ett flatt terreng hvor du går på fjell og en enkel sti på kanten ut mot Langdalen. Så kommer du til en seter.
Solheim forteller sier at Sørmyseter har et flott setertun hvor det passer bra å ta en drikkepause før den virkelige stigningen begynner.
«Ferden videre går i bratt terreng men fine stier. Det går litt nedover før du starter stigningen opp til Styggemann. Fra toppen av Styggemann, som er det høyeste punktet i vårt nærområde, kan du se til Ferder, Oslofjorden, Kongsberg og Gaustatoppen. Styggemann må oppleves i klarvær. Da er turen virkelig én "innertier».
7. Ta turen tilbake til Helgeroa - Ødegården
Den anbefalte turen går fra parkeringsplassen ved Barkevik helt sør i Larvik kommune og langs vannet mot Svartebukt og Bålsrød. Turen er en del av Kyststien. For å komme til Barkevik kjører du fra E18 ved Larvik til Helgeroa. Ta av ned mot Helgeroa og 250 meter før brygga tar du av mot høyre. Så kjører du 2 kilometer til du kommer til en parkeringsplass. I følge Larvik og Omegns Turistforening er det ikke så mange parkeringsplassene her. Så det lønner seg å samkjøre om man er flere i følge.
Ved Barkevik var det et jernverk på 1600-tallet. Det er også spor etter annen industri langs veien. Du kan se rester av isdrift og gammel bosetting. Les mer på hjemmesiden til turistforeningen.
8. Ved badevannet inn i landet - fottur ved Merkedammen
Merkedammen ligger i Re kommune, på grensen til Andebu. Ved dammen er det badebrygge med stupebrett og toalett tilrettelagt for funksjonshemmede. Så dersom du ønsker en kort tur er det bare å gå noen meter fra den store parkeringsplassen, finne en fin plass og åpne matpakka.
Skal du ha med barna på tur i helgen, er pinnepølse og matboks med krabbesnøre en sikker vinner. Nina Lindsholm viser deg hvordan man forbereder utflukten.
VIDEOTIPS TIL MATPAKKA:
Vi skal ut på tur igjen og fredagskokka Nina Lindsholm lager Gulasjsuppe som vi kan ha på termosen.
VIDEOTIPS TIL MATPAKKA:
For å komme frem til dammen kjører du Rv 312 og tar av til Høyjord. Så følger du veien inn ved stavkirken mot Merkedammen. Rett før grusveien ender ved Merkedammen er det en stor parkeringsplass.
– Merkedammen er et utmerket utgangspunkt for en hyggelig tur i variert terreng inn til Andebus høyeste fjell Brånafjellet på 399 meter. Stien er umerket - men det er forholdsvis lett å finne frem, forteller Sjur Høgberg som har logget turen på ut.no.
Du kan finne veibeskrivelsen til Høgberg her.
Når du har gått turen på 4,5 kilometer til Brånafjellet anbefaler Høgberg en løpetur tilbake til dammen.
– Et bad i Merkedammen kan være en bra avslutning på turen, sier han.
9. Heisetra - et populært turmål for unge og gamle
Ved Heisetra i Andebu kan du tilbringe rolige dager med aktiviteter rundt hytteveggene, eller begi deg ut på én av de mange turmulighetene.
Hit kan du kjøre eller sykle. Parkeringen er kun 500 meter fra hytta. Det er godt tilrettelagt for funksjonshemmede ved setra.
– Vårt mål er at det skal være enkelt og tilgjengelig for alle som vil ut på tur. Vi ønsker at barnefamilier som ellers ikke bruker naturen skal få gode turopplevelser, sier leder for Sandefjord og Oplands Turistforening, Ragnar Standal.
Han sitter på tunet mellom DNT-hyttene Heisetra og Slirabu. Den eneste lyden er fuglekvitter og trærne som rasler litt i den lune vinden. Bålpanna er allerede hengt opp og klar til neste måltid ved langbordene. Der har du utsikt ned til vannet hvor det ligger to båter tilgjengelig for dem som vil ut på en fisketur. Alt sammen kun 25 minutter i bil fra Sandefjord.
– Du trenger ikke være rutinert turgåer for å få fine turer herfra. Runden rundt vannet er en fin tur for små føtter. Det gir mestringsfølelse, og er en god øvelse for å lære seg kart og kompass, sier Standal.
Bare to kilometer unna kommer du også opp på Grevestein. Et utkikkspunkt hvor du kan se store deler av Vestfold.
Heisetra er også et fint utgangspunkt for lengre turer både på sykkel og til fots.
All informasjon om turer, og bruk av Heisetra finner du på denlokale turistforeningen og UT.no.
10. På fottur med historisk sus til Trælsodden
Trælsodden ligger i Tønsbergfjorden og tilhører Stokke kommune.
Med historie om bosetting og gravlegging fra jernalderen samt rester av skytestillinger fra andre verdenskrig er Trælsodden et turmål med mye historie.
Gravrøysene på odden er fredet.
I følge Stokke kommunes hjemmeside kan man parkere i Solnesveien, ved Melsom videregående skole eller ved Melsom skole.
Turen fra Melsomvik går forbi Smedodden og Sandbånn ut til odden.
I følge oslofjorden.com er dette en flott tur med naturlige sandstrender og litt svaberg.
Det er også et fint sted for piknik og bading en sommerdag.
Området har fått en betydelig oppgradering våren 2015 - blant annet med et flott nytt stupetårn.
SE BILDEGALLERI OG LES OM ÅPNINGEN AV STUPETÅRNET: Sankthansfeiring på den nye stranda
Når du kommer frem til gravfeltet på odden kan du velge å følge Kyststien eller Melsomskogen natursti. Du finner Kyststien
ved å følge den blå merkingen på trær, steiner eller stolper.
Det er en informasjonstavle på Trælsodden med fakta om gravminnene. Du finner også såkalte hulveier i området. Dette er de eldste sporene som finnes av ferdsel.