Gå til sidens hovedinnhold

Ukas boktips: En klassiker, en oppvekstroman og et kampskrift

Artikkelen er over 2 år gammel

Bokomtaler fra Sandefjordbibliotekene.

Agnar Mykle: Lasso rundt fru Luna  (Gyldendal, 1954)

En norsk klassiker som fortjener litt oppmerksomhet. For storartet skrivehåndverk og en drivende fortelling. For et uvanlig spenstig persongalleri og ikke minst karakterkarakteristikker som får deg til å le, nikke gjenkjennende og kanskje stønne oppgitt. For overraskende aktuelt og tidløst tema og problemstillinger. For at vi nesten ikke klarte å lese siste kapittel fordi tårene rant. Denne boka er en klassiker, og det er ikke uten grunn.

 

Justin Torres: Vi dyra  (Cappelen Damm, 2013)

En uvanlig oppvekstroman om tre brødre og foreldrene deres. Selv om det er en familie fylt av kjærlighet til hverandre, forstår vi raskt at forholdene hos denne familien ikke er spesielt bra. Samtidig forstår vi også at disse guttene ikke kjenner til noe annet liv, de gjør alt som må til for å overleve i en brutal verden. Dette en rå og sår fortelling, full av nesten eksplosiv energi og kraft.

 

Olaug Nilssen: Tung tids tale  (Samlaget, 2017)

En mor kjemper for sønnen som ikke kan vise kjærlighet tilbake, for seg selv og for å få støtten de trenger fra det offentlige. «Angst er bare luft som setter seg fast i halsen» sier hun, og vi blir effektivt tatt med inn i hennes livsverden. Uten å bli selvmedlidende maler hun opp et bilde av en sterk, reflektert og sympatisk kvinne som lever i en utrolig presset livssituasjon. Selv om boka dreier rundt en autistisk gutt, så handler denne boka først og fremst om å være menneske. Et menneske hvis livet ikke alltid blir som vi hadde sett for oss.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.