Gå til sidens hovedinnhold

Ukas boktips: En sci-fi dramakomedie, en jordnær og nostalgisk grafisk roman, og et alvorlig og aktuelt krigsdrama

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjordbibliotekene anbefaler bøker som er verdt å lese. Denne gang er det bokomtaler for ungdom av Amalie Barclay Nordbø.

Compis av Hasse Hope (Aschehough, 2018)

I framtidens Norge er visjonen til det riket firmaet «PrivatOil» at alle ungdommer skal ha en personlig robotvenn. Ensomhet blant ungdom er et problem, noe roboter som ligner på mennesker skal hjelpe til med. Roboten «Compis» er den første roboten som skal ut i verden, men en svakhet hos Compis blir lagt merke til. Han er nemlig nerdete. Så nerdete at ingen vil være sammen med han. Den kuleste gutten på skolen får ansvaret for å lære opp Compis i å bli kul. Kulhet kan nemlig ikke programmeres, det må læres på den gamle måten. Dette fører til både komiske, dramatiske og farlige situasjoner.

Hysj av Magnhild Winsnes (Aschehough, 2017)

Det er sommerferie, og Hanna drar til et fast feriested med slektningene sine. Hun er klar for å tilbringe sommeren akkurat som hun gjorde i fjor, men det blir mer komplisert enn som så. Den gode venninna og kusina hennes har forandret seg, og har fått nye interesser. Hanna er leken, kreativ, pratsom, og har en herlig barnslighet ved seg som gjør at hun blir sett på som en morsom, men også umoden venn. Romanen skildrer godt følelsen av å være i den kompliserte fasen mellom barn og ungdom. Boka formidler sterkt ved hjelp av fine tegninger, og man kan nesten føle og lukte en typisk norsk sommer.

Mørket kommer innenfra av Tyra Tronstad (Aschehough, 2016)

Linnea og Max får plutselig livene sine snudd på hodet da byen de bor i er i krig. Tryggheten og den stødig strukturen i byen som nettopp var blir raskt fortid, familier blir splittet fra hverandre, og folk må klare seg helt selv. Organisert kriminalitet og ondskap har tatt over all makt. Det blir sterkt skildret folk i desperasjon, og hvordan både gode og dårlige egenskaper i vanskelige situasjoner blir forsterket. Boka har et veldig interessant persongalleri der karakterene kjemper for å overleve, både alene og sammen med andre.

Kommentarer til denne saken