Det beste rådet jeg kan gi til redde tenåringsforeldre i Sandefjord: Vær kjip og pust med magen!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det beste rådet til redde tenåringsforeldre i Sandefjord er å være kjip og pust med magen.

DEL

MeningerPolitiets ungdomsgruppe i Sandefjord advarer nå mot ville fester i utleieboliger. Her er noen råd fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Vi foreldre stopper ikke å uroe oss selv om barna blir større. Vi vil alltid beskytte ungene våre og gjøre alt vi kan for at de skal være trygge. Derfor synes nok mange av oss at det å ha tenåringer i hus kan være like fylt av bekymringer og usikkerhet som det å ha en liten baby.

Redselen for at barna våre skal bli utsatt for noe slår gjerne ut i full blomst i det de kommer i den alderen hvor de begynner å bli nysgjerrige på alkohol. Kanskje tenker vi tilbake til vår egen ungdomstid og rister på hodet over hvor dumdristige vi var, eller husker situasjoner der eksperimentering med alkohol kunne gått galt.

Hvor skal grensen gå?

Ikke minst blir vi usikre på hva som er den beste måten å forholde seg til problematikken på. Hvor bør grensene gå? Hvor mye skal tenåringen få lov til å være med på? Til tross for at vi helst vil holde full oversikt ønsker vi jo heller ikke at de skal ha så strenge regler at de blir upopulære. Og hvordan er det egentlig, er det ikke bedre å kjøpe alkohol til tenåringen, slik at vi i alle fall vet hvor mye og ikke minst hva de får i seg?

Svaret på siste spørsmål er et rungende nei. Både forskere, politimenn og andre som jobber med dette, er helt klare på at det å gi ungdommen alkohol før de er 18, fører til at de drikker mer. De drikker altfor ofte det de får med seg, i tillegg til det klarer å skaffe på egen hånd. Ikke minst gir foreldrene et signal om at de godtar at ungene drikker. Og det fører til et høyere alkoholkonsum.

Berusede ungdomsskoleelever

Tallene fra Ungdataundersøkelsen som ble gjennomført i Sandefjord kommune i 2017, viser at 14 prosent av elevene på ungdomsskolen det siste året har drukket så mye at de har følt seg tydelig beruset.

Forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og er mer forsiktig. Vi kan påvirke våre barn og dytte dem i riktig retning. Men det kan oppleves som lettere sagt enn gjort.

Våg å være kjip!

Det viktigste er at vi voksne må våge å være kjipe. Å være foreldre er ikke en popularitetskonkurranse. Samtidig er det viktig å ha en dialog om alkohol. Snakk med barna dine! Ungdommen trenger å få prate med noen om det de opplever. #8239;Skap foreldrenettverk i nærmiljøet. Gjør ungdommen klar over at du faktisk har oversikt over hva «alle andre» får lov til. Ved å ha en åpen dialog med andre foreldre blir det lettere å holde oversikt over ungdommen.

Lær barna dine at de har ansvar for vennene sine. Gi klar beskjed til ungdommene om at de må ringe hvis de har kommet i en vanskelig situasjon, eller opplever at venner er i trøbbel fordi de har drukket for mye. Prøv å vente med praten til dagen etter hvis ungdommen din eller vennene deres kommer hjem fulle.

Pust med magen!

Sist, men ikke minst er det viktig å puste med magen. Husk at for de aller fleste er ungdomstiden fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet. Selv om årene går fort, har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i deres liv mens dere bor under samme tak. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags