Panda Security, har utført en nettundersøkelse blant 4.000 ungdommer mellom 15 og 18 år for å finne ut av hvor mange ungdommer som hacker. Undersøkelsen er internasjonal.

Del

De fleste av ungdommene i undersøkelsen bruker mesteparten av tiden på internett til lekser og fritidsaktiviteter som musikk, film og spill, men det finnes også de som har onde hensikter med sin nettsurfing.

Mange har prøvd

Så mange som 67 prosent av deltagerne erkjenner at de har minst én gang prøvd å hacke seg inn på andres brukerkontoer på chattenettverk eller sosiale nettsteder. Mange bruker den»gode, gamle» metoden som å gjette seg fram til passordet, men rundt én av fem av deltakerne i undersøkelsen har også kjennskap til avanserte hackerverktøy.

Ifølge Luis Corrons, teknisk direktør i PandaLabs, er gratis hackerverktøy og nettsider veldig lett tilgjengelige for ungdom på nett.

– Dette er noe som ofte medfører at ungdom blir med på ulovlige aktiviteter på internett, hevder Corrons på nettsidene til Panda Security.

– Vi har funnet saker hvor tenåringer har brukt «trojanske-hester» til å spionere på sine partnere, at de har hacket skoleservere for å se eksamensoppgaver, og prøvd å stjele identiteten til venner og klassekamerater på sosiale nettverk, fortsetter han.

Budskapet fra Luis Corrons er enkelt:
– Vi burde oppmuntre ungdommer til å bruke Internett som en kanal for personlig utvikling, og lære dem til å bruke det på en sunn og ansvarsfull måte.

Også på SVGS

Thor Frithjof Jensen er avdelingsleder for IT ved SVGS. Han bekrefter at elever har prøvd å hacke skolens maskiner.

– Det som er typisk for enhver skole, er at den ungdommelige nysgjerrigheten kan medføre en type aktivitet som klart er uønsket. I løpet av årene som SVGS har eksistert har det vært episoder. Det har vært forsøk på enten å misbruke informasjon som en bevisst eller ubevisst har kommet over, og det har vært forsøkt benyttet verktøy for å få tilgang til informasjon som en ikke har rettigheter til. Sikkerhetssystemene er nok derfor høyere her enn for eksempel hva som benyttes i en del bedrifter. Men elevene skal rette seg etter fylkets IT-reglement som de har undertegnet på, forteller Thor Frithjof Jensen.