Spelemenn fra Sandefjord spilte seg til 1.pris i Belgia

Fra venstre Chaymaa Samaha, Laila Kulsvehagen, Susannah Gilbu, Ole Mathias Rustad, Judith Røder Tomasgård, Selma Mørk, Audun Brevik, Sofie Årøe Lange og Ellev Tomasgård

Fra venstre Chaymaa Samaha, Laila Kulsvehagen, Susannah Gilbu, Ole Mathias Rustad, Judith Røder Tomasgård, Selma Mørk, Audun Brevik, Sofie Årøe Lange og Ellev Tomasgård Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sandefjord juniorspelemannslag fra Sandefjord kulturskole har deltatt på musikkfestival i Neerpelt.

DEL
Der fikk de gode tilbakemeldinger fra en jury på 5 medlemmer. Ungdommene under ledelse av Ellev Tomasgård spilte ti slåtter under de 20 minuttene de hadde til disposisjon i Grote Heide kirke.

Innsendt  

Det var en festival som startet med utekonsert og fyrverkeri og fortsatte med workshop, konserter, jurykonserter, danseforestillinger, vennskapskonserter og fest med dj, coverband og kjente Belgiske artister. Festivalen er en institusjon i Neerpelt. Det var den 65. i rekken og de frivillige og sponsorer var enormt rutinerte og gjorde festivalen til en flott opplevelse. Ungdommene fra Sandefjord imponerte både med musikk og dans i paraden etter jurykonserten.

Sandefjord juniorspelemannslag var ikke alene om å spille for juryen som er satt sammen av medlemmer fra flere land i Europa. Det var også en gruppe fra Tuzla i Bosnia Herzegovina (BalziKa), Hong Kong i Kina (Good Hope School Chinese Ensemble) Jekaterinburg fra Russland (Kvartett på 13 strenger og balalaika) som deltok 30.april. Det var også konserter for juryer 29.april og 1.mai. I alt var det 73 jurykonserter i 7 kategorier. Tolv av konsertene var i kategorien: F. Ensembles for free instrumentation, folk music and other instruments som representantene fra Sandefjord deltok i.

Juryen hadde fem medlemmer under jurykonserten. En av dem er Allan Skrobe fra Sverige, som er leder for folkemusikkdelen på Musikkhøgskolen i Malmø. Han og juryen ga fine tilbakemeldinger og nyttige tips til arbeidet videre som spelemenn og spelemannslag. En nordmann er også jurymedlem i klassen for: A. symphonic bands, fanfares, brass bands og B. jazz ensambles and big bands. Arild Andersen er fløytist, dirigerer kor, korps og orkester og er lærer på Skien videregående skole.

Juryen evaluerte konserten på en konstruktiv måte. Denne evalueringen ble formidlet muntlig til den musikalske lederen og en representant fra orkesteret. Rapporten i sin helhet blir ettersendt etter festivalslutt. Deltakere som oppnår mer enn 90% godkjent utførelse vil få en medalje og første pris cum laude eller første pris summa cum laude som er det beste.

Hvert annet år arrangeres det Musikkfestival i Neerpelt. Byen ligger nordøst i Belgia og huser 10.000 innbyggere. De er vertskap for 3000 ungdommer som kommer for å spille for juryer som gir tilbakemelding på kvaliteten de viser på utførelsen. De store gruppene bor på vandrerhjem i nærheten, de små gruppene bor hos vertskapsfamilier. Deltakerne fra Sandefjord telte ti stykker og bodde privat hos veldig hyggelige folk. Familiene var godt orientert om festivalen og var veldig imponert over 1.prisen ungdommene oppnådde, de lå da mellom 80 og 89% godkjent utførelse.

Det ligger mye arbeid i forberedelsene for å få være med på Musikkfestivalen for ungdommer i Neerpelt. Noter må sendes og lydopptak av gruppa må også formidles til arrangørene. På hjemmebane har de fleste av juniorspelemennene spilt fiolin eller trekkspill siden barneskolen hos Judith Røder-Tomasgård og Agnes Sofie Flåten. De spiller i tillegg en time i uka i Sandefjord juniorspelemannslag og øver da på runddansmusikk, om vals, reinlender, hamburger, pols, masurka. Elevene har vært innom aspirantgruppa før de får lov til å begynne i juniorlaget, det er viktig å kunne en del slåtter og spille rent før eleven får gå videre. En viktig del av opplæringen er også å lære dansene og spille til dans. Det bemerket juryen at de kunne høre, noe ungdommene ble glade for å få vite. Buestrøkene fikk de også skryt for.

Elevene er nå veldig motiverte til å arbeide videre med musikken, men ønsker seg fastere rutiner for dansespill. De spiller konserter og til dans for å finansiere deltakelser på kappleiker og jurykonserter, men det blir for sporadisk. Nå er de motiverte til å lære seg flere slåtter og lære flere danser. Men, de ønsker seg en time spilletid og en time dansetid for å øke ferdighetene betraktelig. Til nå har de bare hatt en time i uka til begge deler.

I Norge er det mange kappleiker og nivået er høyt. Musikken fra Vestfold er lite kjent og spilt, men desto mer ønsket på kappleiksscener i vår landsdel. Det er mye spennende materiale fra Vestfold som ligger og venter på unge motiverte spelemenn, mye upløyd mark som kan vokse seg stor og frodig. Spelemannslaget ved kulturskolen i Sandefjord er det eneste i Vestfold. Det burde vært plass til flere i kulturskolene i fylket.

Lars Ingar Meyer Fjeld er tidligere elev fra Sandefjord kulturskole og har høstet gode kritikker for sitt spill, og har også vært spelemannspris-nominert for CDen Hardingfele. La oss håpe medlemmene på Sandefjord kulturskole får en time mer for å bedre sine ferdigheter. Kanskje Sandefjord kulturskoles elever, og Vestfold i framtiden kan få kongepokal på Landskappleiken og spellemannspris. Det er viktig å tenke stort i Sandefjord.

Send inn tekst og bilder «

Siden er et samarbeidsprosjekt med Ungdomshuset Naper'n og Sandefjords Blad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken