Gå til sidens hovedinnhold

Tok 20 års kunstpause

Artikkelen er over 4 år gammel

Morten Ringdal (51) stiller ut sine malerier for første gang på over 20 år. Det skjer på Draaben lørdag klokken 15.00

Kunstneren har gått på kunsthøyskolen i Holbæk, studert ved kunstakademiet i København og gått i lære hos malere som er så kjente at han kvier seg for å nevne navn.

– Det virker så skrytete, sier han.

Etter endte studier og læretid ble Ringdal ansett som en meget lovende kunstner. Han solgte mange malerier og det henger et og annet Morten Ringdal -bilde på veggene rundt i sandefjordske hjem.

– Jeg var for dårlig til å føre oversikt over hva jeg malte, dokumentere og hvor de befinner seg i dag. Det hadde vært moro å ha et fotografi av mine gamle arbeider, sier han.

Skjønte ikke greia

For 20 år siden møtte Ringdal den kunstneriske veggen og begynte å lure på meningen med kunsten, den ble vanskelig å forholde seg til, vanskelig å leve av og trangen til å gjøre noe konkret ble for stor.

Han ga opp.

– Jeg har jo malt litt for meg selv. Jeg føler det er viktig for meg personlig, men det er vanskelig å sette ord på. Har alltid hatt en kjærlighet til maling, vært litt forelsket i oljemalingen, teksturen, det med lag på lag, konsistensen og lukten.

I de siste årene har Ringdal dratt fram malerpenselen stadig oftere. Han sier selv at han har savnet det og maleriene han maler kanskje handler om akkurat, savn og lengsel etter noe.

– Jeg ser fortsatt ikke vitsen med å vite hva jeg skal male. Den måten jeg maler på, er at jeg bare begynner og ser hvor det bringer meg. Jeg har sjelden en klar plan på forhånd, forteller Ringdal.

Gleder seg til utstillingen

Ringdal har produsert mere enn noen gang de siste to årene, og har blitt oppfordret av venner og bekjente om å begynne å vise seg fram igjen. De ni maleriene han tar med til Draaben er av de siste års produksjon, og det er en salgsutstilling.

Ringdal har fortsatt litt problemer med å se hvorfor han driver med dette, men med gir at han gleder seg til utstillingen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.