Utvider dugnaden – og du kan være med, snart

TONN på TONN: Med Oslofjorden friluftsråd på laget, og stor innsats fra innbyggerne i Vestfold ble det plukket 13 tonn stillehavsøsters på 146 strender og naturområder gjennom vår og sommer. FOTO: Frank Tindvik

TONN på TONN: Med Oslofjorden friluftsråd på laget, og stor innsats fra innbyggerne i Vestfold ble det plukket 13 tonn stillehavsøsters på 146 strender og naturområder gjennom vår og sommer. FOTO: Frank Tindvik

Mange vet hva en østersdugnad er, og i år inviteres flere med på laget, for å bremse framveksten av stillehavsøsters på badeplasser i fylket.

DEL

Folkedugnaden mot østersene som har knivskarpe skjell, foregikk i organiserte former i Vestfold i fjor. Nå vil den nye fylkeskommunen innlemme «gamle Telemarks» kystkommuner i dugnaden.

Stillehavsøsters er svartelistet. I løpet av de neste fem-seks årene kan antallet østers tidoble seg. Dette anslår Havforskningsinstituttet, og skriver på sine nettsider at det kan være snakk om en økning fra 30 til 300.000 tonn langs norskekysten.

De hardføre østersene kan leve i 40 år og gyter når det er over 18 grader i vannet. For å begrense artens framvekst, etablerte Vestfold fylkeskommune og Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, prosjektet «Østersdugnaden» i 2019.

LES OGSÅ: «Havets barberblad» formerer seg – er din badestrand på vei til å bli hvit?

Vil ha med kystkommuner på laget

Ifølge en pressemelding er planleggingen av «Østersdugnaden i Vestfold og Telemark» godt i gang, og målet er plukkedugnader langt hele kysten i det nye fylket.

– Alle kystkommunene har fått invitasjon til å bli med i prosjektet. Kartlegging vi gjennomførte i fjor viser at behovet for Østersdugnaden er like stort i «gamle Telemark» som i «gamle Vestfold», så vi håper alle kystkommunene blir med, sier prosjektleder for Østersdugnaden, Kristian Ingdal i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Begge friluftsrådene i fylket, Oslofjordens friluftsråd og Grenland friluftsråd, blir med på årets dugnad. De vil ha en viktig rolle i gjennomføring av opplæring og plukkedugnader. I tillegg har Østersdugnaden fått på plass økte administrative ressurser, i fylkeskommunens administrasjon.

– For at vi skal lykkes i det langsiktige arbeidet med å redusere framveksten av stillehavsøsters er vi avhengige av at innbyggerne, frivilligheten og kommunene stiller opp, og plukker når vi inviterer til plukkedugnader, og aller helst også plukker på eget initiativ, forklarer Ingdal.

Prosjektlederen har tro på at Østersdugnaden kommer i gang 1. mai på tross av det pågående koronavirusutbruddet, men påpeker at prosjektet vurderer oppstartstidspunktet fortløpende.

– Vi følger helsemyndighetenes anbefalinger, og slik vi vurderer det nå er det fullt mulig å plukke østers uten å bidra til smittespredning. For mange kan det jo være en fin måte å kombinere lavterskel aktivitet i friluft og samtidig gjøre en viktig innsats for lokalsamfunnet vårt. Vi oppdaterer vår nettside og Facebook-side fortløpende når vi vet mer om hvordan Østersdugnaden 2020 vil arte seg i praksis, avslutter han.

Sandefjord deltok i 2019 og regner med at kommunen bidrar på samme måte i 2020, dersom ikke det kommer noe uforutsett i veien.

Slik rydder du stillehavsøsters

  • Sjekk Østersdugnaden på nettet før dere setter i gang (utstyr kan lånes og henting avtales)
  • Utstyr dere bør ha med: Spett, metallrør, hammer, solide hansker, østersnett, solid skotøy eller vadere eventuelt våtdrakt, maske og snorkel ved rydding i kaldt vann og løs bunn
  • Ha alltid med førstehjelpsskrin skjellene er skarpe og kan gi kuttskader
  • Fyll ikke nett eller kurver for fulle (maksvekt 20 kg) og sjekk vind, strømforhold og tidevann
  • Barn og unge bør bruke flyteplagg

KILDE: Østersdugnaden

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.