Høyre tok halve kommunen

To vinnere ved valget i Sandefjord; ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og Anne Marie Gustavsen (Ap). Gustavsen gir seg i bystyret, men er likevel glad over Aps framgang. Foto: Per Langevei

To vinnere ved valget i Sandefjord; ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og Anne Marie Gustavsen (Ap). Gustavsen gir seg i bystyret, men er likevel glad over Aps framgang. Foto: Per Langevei

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Dette er bare helt utrolig, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch, etter at nesten annenhver velger gikk til Høyre.

DEL

Først et kvarter før midnatt var resultatet for kommunevalget i Sandefjord klart. Det viser et brakvalg for Høyre, med 47,9 prosent av stemmene.

Del på Facebook

– Det er klart det er fantastisk. Forrige valg var et kjempevalg, og dette er bare helt utrolig. Nå er jeg veldig ydmyk, samtidig som jeg tar dette til inntekt for at vi gjør en god jobb, sier Gleditsch.

Ordføreren føler også et stort ansvar for å forvalte den tilliten velgerne nå har vist partiet. Resultatet er vesentlig bedre enn målingene på forhånd skulle tilsi.

SJEKK VALGGRAFIKKEN FOR SANDEFJORD HER!
SJEKK VALGGRAFIKKEN FOR ANDEBU HER

Ap ser muligheter

Også Arbeiderpartiet har grunn til å juble, selv om resultatet ikke var like godt som ventet ut fra målinger.

Aps Morten Istre er sykemeldt med ryggproblemer etter en fallulykke, og følger for første gang valget gjennom nett og TV. Da SB snakket med ham rett før tallene var klare, var han glad for oppslutningen rundt eget parti.

At vi går fram, viser at folk ser at det er et alternativ til Høyres politikk i Sandefjord, sier Istre.

– Det er synd at SV går tilbake. At Frp gjør det samme, er en tendens som er interessant.

Istre tror at Aps framgang skyldes politikk og ikke sympati.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra folk om at de synes Høyre er blitt for arrogante. Partiet har hatt politisk monopol i flere år, og er jo i prinsippet imot monopol – de burde derfor gått i seg selv. Mange har reagert på Høyres litt selvgode holdning.
Istre ser muligheter for at valget kan øke Aps innflytelse i Sandefjord, men bare hvis FrP endrer profil.

Hvis FrP slutter å ligge i senga med Høyre, men profilerer seg litt tydeligere – da tror jeg det blir politisk dynamikk i Sandefjord.

LES OGSÅ: Høyre fester grepet i fylkestinget

Frp kan gå i opposisjon

– Jeg har ikke nerver til dette lenger, sa Vidar Andersen, etter at de første resultatene ble ringt inn. Han innså da at FrP ville være den store taperen.

– Det kan virke som om 22. juli har rammet oss, og at SVs slitasje i Regjeringen også har rammet oss i forhold til samarbeidet med Høyre, sier Andersen.

Han ser heller ikke bort fra at partiet nå vil vurdere å gå i opposisjon.

– Høyres oppslutning blir en utfordring for oss, sier Andersen.

Årsaken til at resultatet i Sandefjord kom så sent skyldes en misforståelse ved valglokalet på Breidablikk ungdomsskole. De glemte, eller visste ikke, at resultatet skulle ringes inn til Rådhuset.

LES OGSÅ: Tror ikke framgangen skyldes 22. juli

Artikkeltags