Da strømmen som holder pumpene ved vannanlegget forsvant natt til søndag 6. november, kunne det ha utviklet seg til en kritisk situasjon for de områdene som får vann fra Eikeren.
Situasjonen begynte å bli så prekær at Fylkesmannen var i beredskap og mange etater og funksjoner ble varslet om mulig stans i vannforsyningene.

Tusenvis mistet strømmen: – Jeg kan ikke huske en så omfattende feilsituasjon
Det var like etter midnatt at strømmen forsvant. Den kom ikke tilbake før rundt klokka 05.00. Uten strøm stanser pumpingen av vann og ulike basseng rundt om tappes ned ettersom de ikke får tilført nytt vann.
Nesten tomt
Vestfold vann leverer vann fra to kilder, Farris og Eikeren. Primært leverer Eidsfoss vannverk leverer vann til kommunene Tjøme, Nøtterøy, Vear i Stokke, Tønsberg, Horten, Re, Holmestrand og Hof, og tidspunktet for når vannet ville ha blitt borte i hver kommune, avhenger av hvor stor kapasitet hver kommune har på høydebassengene sine.
– Vi hadde kanskje klart å levere vann et kanskje et par timer til, men så ville det gått tomt. Da måtte vi også ha varslet publikum om situasjonen. Du kan si at vi fikk tilbake strømmen i siste liten. Det sier administrerende direktør i det interkommunale selskapet Vestfold vann, Tanja Breyholtz, søndag kveld.
Breyholtz forteller at hun aldri har opplevd et så langvarig bortfall av strøm.
– Vi har opplevd strømbrudd, men aldri et slik langvarig. Det står på planen vår for neste år et aggregat som kan sikre oss ved slike tilfeller. Vi skal se om det er mulig å framskynde dette eller sette inn et aggregat som er stort nok for oss, sier hun.
Fylkesmannen fulgte situasjonen
Også Fylkesmannens beredskapssjef, Jan Helge Kaiser, forberedte seg på at vannet kunne forsvinne i løpet av natten.
– Det var en kritisk situasjon i natt. Ved 04-tiden forberedte vi en melding. Heldigvis kom strømmen tilbake i tide, sier han.
LES OGSÅ: Flere til legevakt etter fall
Han forteller at etter helgens mange og langvarige strømbrudd, vil Fylkesmannen gjennomgå situasjonen.
Følge opp med Skagerak
– Blant annet vil vi ta opp dette videre med Skagerak Energi. Vi må se på om vedlikeholdsrutinene er gode nok og om det er riktig dimensjonering, sier han.
'
– Flere av våre lesere har gjennom helgen fortalt om at de har varslet om trær som står tett til strømlinjene og at de har fryktet at kraftig snøvær kan føre til at trærne velter mot linjene, men at de ikke har blitt fjernet. Det er ikke gitt at dette er de samme trærne som nå skaper problemene, men det er slike ting dere vil ta opp?
– Det er spot on! Vi vil ha en gjennomgang. Dette snøværet fikk store konsekvenser. For eksempel i Lardal ble et bofellesskap evakuert, og i Andebu måtte man legge om rutinene for hjemmehjelp. Heldigvis har ikke strømproblemene hatt store konsekvenser for mobilnettet denne gangen, sier han.
Lettet
Hos Vestfold vann, puster man lettet ut over at strømmangelen ikke førte til tørre kraner.
– Vi har prosedyrer for slik varsling og mange ble varslet. Vi var også klare til å varsle publikum, men det beste for oss i denne situasjonen var å ikke vekke publikum. Jo lengre de sov, jo bedre var det for oss og vannsituasjonen, sier Breyholtz.
Hun forteller at de var i tett dialog med Skagerak underveis.
– Det er mitt klare inntrykk at dette hadde høy prioritet hos dem, sier hun.
Søndag formiddag hadde situasjonen normalisert seg igjen.
– Jeg sjekket med mine folk i formiddag. Bassengene som begynte å bli lave er fylt opp igjen, sier hun.