Gå til sidens hovedinnhold

Var det riktig å nevne Hitler?

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjords Blad omtaler lørdag mitt innlegg i kommunestyret i forbindelse med at kommunen, med rådmannen i spissen, nå har startet en praksis med å bruke kommunens Facebook-side til å agitere mot Sandefjords Blad.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det falt Høyres gruppeleder, Thor Steinar Mathiassen, tungt for brystet at jeg kunne finne på å knytte innlegget mitt til en bredere debatt om demokrati. Han mente visst det var uhørt å nevne navn som Hitler og Speer på en dag som 9. april. Jeg i min enfoldighet trodde det var nettopp rette dagen å minnes historien og stå opp for demokratiet.

LES SAKEN HER: Mener kommunen framstår glanset: Fikk ingen støtte i Facebook-kritikk

Her er manuset til innlegget mitt. Les og døm selv: «Det er 9. april i dag. Det er 79 år i dag siden 15.000 tyske soldater overmannet 60.000 norske soldater.

Jeg vil knytte mine kommentarer med den hendelsen i friskt minne. For i sin grunnessens, så handler de spørsmålene jeg i dag har stilt om demokrati. Hvordan skal vi verne om demokratiet vårt? Hva er ikke demokratisk?

Adolf Hitlers rustningsminister het Albert Speer. Han ble lenge kalt ”The good nazi” , men det ble så sent som på 90-tallet tilbakevist. Han var like skyldig som alle de andre. Men selv drittsekker kan si noe fornuftig innimellom.

Jeg leste Speers memoarer på tidlig 1980-tallet, noen få år etter at han døde, og det er ett utsagn jeg har husket på: - Hvis vi i fremtiden skal være på vakt etter en ny Adolf Hitler, så må vi ikke se på de gamle opptakene av Hitlers taler.

På 70-tallet, etter at Speer hadde kommet ut av fengselet, satt han og så på disse filmene, og det som slo han var hvor gal Hitler så ut. Men Hitler brukte jo bare de virkemidlene som appellerte til folk i sin samtid. Han hadde aldri slått an overfor 1/3 av befolkningen i et europeisk land i dag.

LES INNLEGGET TIL WØLLO HER: Kritikk og etikk

De som er antidemokrater i dag er ikke så dumme at de sier det høyt. De arbeider i det skjulte og dekker over sine motiver. Propagandaminister Goebbels drømte om at etter krigen skulle han plassere et TV-apparat på alle torv i Tyskland, slik at hele Tyskland kunne se ledernes budskap på en effektiv måte samtidig. Men nå har vi altså Facebook.

Jeg tror vi bare skal fastslå en gang for alle at det er i strid med demokratiske prinsipper å først tvinge alle innbyggerne i en kommune til å betale skatt, true dem med fengselsstraffer dersom de ikke betaler, og så bruke pengene til å ansette informasjonskonsulenter som overtar rollene til den fjerde statsmakt, nemlig den frie pressen.

Riktignok blir vi også tvunget til å betale pressestøtte, men i det minste er avis og TV-journalister frie mennesker. De står fritt til å kritisere den kommunen de bor i.

Men det vil aldri en informasjonskonsulent i en kommune kunne gjøre. Det er svært uheldig at man beveger seg bort fra ren informasjonsformidling og over i journalistikken.

En kommunal-journalistisk Facebookside vil alltid vise frem et glansbilde av kommunen og det kommunen gjør og ingen vil kritisere sin egen arbeidsgiver. Du vil aldri se et innlegg der om at Sandefjord kommune hadde kollapset på noen dager om vi ikke hadde fått massive overføringer fra øvrige kommuners skattefordelingssytem.

I 2018 fikk vi 168 millioner kroner, og det som et resultat av at gjennomsnittlig skatteinntekt i Sandefjord, sammenlignet med resten av landet faller som en stein – vi er nå nede på 85,9 prosent og det ble verre etter sammenslåingen. Så langt i år har vi falt til 83, 8 prosent. Sandefjord er blitt en syk kommune. Vi har 20 prosent flere som bor i sosialboliger i forhold til i resten av landet.

Slike nyheter får vi ikke lese på Sandefjord kommunes Facebookside. Vi får se vårblomster og pene svaberg. En slik informasjonsformidling er ikke i tråd med et demokratisk sinnelag. La oss overlate til den frie presse å informere oss, rent utover informasjon om tidspunkter, regelverk for søppeltømming og annet.

Vi gjør i det hele tatt ganske mye rart nå, 79 år etter at antidemokrater tok landet vårt. Jeg kunne tatt opp ganske mange strukturer som bygges opp i samfunnet vårt som ikke har noe med demokrati å gjøre, men hvor vi gir urimelig mye makt til ikke demokratisk valgte instanser og organer.

Det jeg har lært av å lese om 9. april og det som skjedde i årene etter er hvor sårbart alt er når først antidemokratiske krefter har tatt over.

Små, små hendelser kan bikke over i å bli så mye større fordi stadig nye barrierer ble brutt, og det ene tok det andre. Nettopp derfor er jeg dypt bekymret for at Sandefjord kommunes Facebookside er i ferd med å utvikle seg til et monster.

Rådmannen burde aldri ha startet med agitasjon på disse sidene.

Vil informasjonskonsulentene i kommunen sitte rolig i valgkampen for eksempel, eller vil de agitere mot meg som vil ha færre kommunalt ansatte? Kan ordføreren garantere at det ikke vil skje?»

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch svarte aldri på det siste spørsmålet. Rådmannen satt stille under hele debatten.

LES OGSÅ:

Hvorfor bryr Sandefjords Blad seg om CV-saken?  

Helhet, prioritering og ettermæle

Her må vi vite hva politikerne mener  

Kommentarer til denne saken