(NETTAVISEN): Meteorologene melder om kraftige regn- og tordenbyger på Sør- og Østlandet de neste 24 timene.

– Men vi vet ikke hvor det kommer. Det kan være enkelte steder som veldig mye nedbør, mens andre steder ikke får en dråpe. Med andre ord så blir det store lokale forskjeller, sier meteorolog Kristen Gislefoss.

Regn- og tordenbygerene skal komme Østafjells.

Noe mindre i Vestfold

Meteorologen hos StormGeo sier til Nettavisen at vi kan vente oss opp mot 80 millimeter i Telemark og Buskerud de neste 24 timene.

– I Buskerud og Telemark kan det komme mellom 50 og 80 millimeter. Noe mindre andre steder, mellom 20 til 40 millimeter i varierende grad, sier meteorolog Roar Inge Hansen til Nettavisen.

Det er forventet 40 millimeter i Aust-Agderområdet. Vestfold får noe mindre. Akershus vil ligge på mellom 20 til 40 millimeter.

Det skal bli en del lokale regn- og tordenbyger fra sent i kveld og frem til i morgen ettermiddag.

– Det er en kald front som passerer over Sørlandet og over til Østlandet. Dette vil gi en god del regnbyger med nokså kraftig torden i perioder, sier han.

Regnet kommer til å gi seg på Sørlandet på formiddagen og i løpet av ettermiddagen på Østlandet.

Fortsatt skogbrannfare

Selv om det kommer mye regn vil det fortsatt vær skogbrannfare, forteller Hansen.

– Det vil fortsatt være fare for brann på grunn av lyn, og det er ikke før i morgen ettermiddag det blir vått nok og skogbrannfaren blir redusert. Bakken må ta til seg vannet først, sier han. 

Vil ha regn over tid - ikke alt på en gang 

Underbrannmester i Brann Innlandet, Frode Bråthen, uttrykker at hele 110-sentralen er på tåhev for det som måtte komme, skriver OA.no.

– Helst vil vi ha regn over lang tid. Kommer det mye og hardt på en gang vil det ikke trekke ned, men renne bort på bakken. Et lynnedslag stopper ikke ved jordoverflaten, så vi er avhengige av væte godt ned i bakken skal det være til hjelp, sier Bråthen.

Fare for oversvømmelser

Det er knyttet stor usikkerhet til hvor bygene kommer. Varsom.no skriver at konsekvensene av slike byger er overløpsvann, lokale oversvømmelser

«Når jorda er tørr og hard, slik som nå, kan det forsterke konsekvensene fordi vannet ikke trenger så lett ned i bakken, men i stedet renner av på overflaten. Dette øker faren for lokale oversvømmelser og erosjon», står det på Varsom.no.

«NVE oppfordrer både beredskapsansvarlige i kommuner og privatpersoner til å kontrollere avløpsveier og sørge for holde disse åpne. Det kan gjelde kummer, stikkrenner under veier/jernbane og dreneringsgrøfter. På den måten kan vannet renne fritt der det normalt renner, noe som i mange tilfelle gjør at man kan unngå at bekker/elver skifter løp. Slike løpsendringer skjer ofte helt ukontrollert og kan gi store skader», heter det videre i meldingen på Varsom.no.

Saken oppdateres.