Advarer mot styrtregn – nå er varselet oppgradert

NEDBØR: Kartet viser hvordan nedbøren er på vei innover sørlige deler av landet. Dette bildet er fra klokken 12 fredag. Foto: Meteorologisk institutt/Yr.no

NEDBØR: Kartet viser hvordan nedbøren er på vei innover sørlige deler av landet. Dette bildet er fra klokken 12 fredag. Foto: Meteorologisk institutt/Yr.no

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er sendt ut tre OBS-varsel for Sandefjord. Fra fredag til lørdag er det fare for regn, flom og jordskred.

DEL

Enkelte steder kan det komme inntil 70 millimeter nedbør i løpet av tolv timer fredag til lørdag.

Meteorologisk institutt har oppgradert sitt farevarsel om kraftige regnbyger i store deler av Sør-Norge fra fredag formiddag til lørdag ettermiddag.

Lokalt kan det enkelte steder komme 30–40 millimeter nedbør i løpet av tre timer og 50–70 millimeter i løpet av tolv timer.

Regnet kommer først i Agder-fylkene fra fredag formiddag, mens Rogaland kan vente byger fra fredag ettermiddag og kveld.

LES OGSÅ: Dette gir meteorologene hodebry

Overvann

Fra fredag kveld er det varslet kraftige regnbyger i Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. I disse områdene vil bygene avta lørdag formiddag.

Meteorologisk institutt har sendt ut tre OBS-varsler for Sandefjord. Styrtregnet fører til fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer og jord- og flomskred.

– Kommunen ser over sluk

Sandefjord kommune varsler også om nedbøret på egne Facebook-sider:

«Vannet kan ta veier vi ikke ønsker og føre til skader ved at det graver renner, flytter på jord og grus eller renner inn i kjellere. Kommunen tar ansvar og ser over sluk og stikkrenner for å sikre de etablerte og naturlige vannveiene», skriver kommunen.

Kommunen minner om at det også er flere ting hver enkelt kan gjøre for å forebygge skader.

«På eget hus eller i eget borettslag kan vi ta ansvar for at takrenner, nedløp og sluk er renset og forberedt på å ta imot mye vann. Det kan komme flere uvær i løpet av høsten. Derfor vil en liten innsats nå ha nytte også».

LES OGSÅ: Tinius oppdaget skogbrann i Sandefjord: – Jeg prøvde å slukke det jeg så (+)

Artikkeltags