Snart kan det komme kraftige regnbyger

Foto:

Meteorologisk institutt melder om gode muligheter for regn til helga.

DEL

– Det er fra 40 til 80 prosent sannsynlighet for at det blir en del kraftige regnbyger Østafjells til helga. Vi venter i spenning på prognoser de kommende dagene, rapporteres det fra meteorologene på Twitter. 

Men vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt kan ikke love noen lengre perioder med regn i sør den nærmeste tiden.

– Østafjells blir det nok tørt til og med fredag med temperaturer på rundt 30 grader. I helgen kan det komme en del kraftige byger med torden, hvor hver byge kan ha med seg 5–10 millimeter nedbør, men det vil være store lokale forskjeller, sier Moxnes.

Dermed må man belage seg på nye dager med tørke, og regnet som kommer vil sannsynligvis ikke være nok til å stagge verken skogbrannfaren eller tørken som bøndene i landet sliter med.

LES OGSÅ: Danske meteorologer spår unormalt høye temperaturer ut oktober

Bønder i krisemøte

Tørken har blant annet gjort at mange bønder har måttet kjøpe fôr fra utlandet for å ha nok mat til dyrene sine. Samtidig melder slakteriene om stor pågang fra bønder som ser seg nødt til å slakte dyr på grunn av fôrmangelen.

LES OGSÅ: Sandefjord: Nest høyeste temperatur i juni noensinne

Mandag ettermiddag skal Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukarlag i møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om tørkekrisen i landbruket. Her vil de be regjeringen om krisehjelp til norske bønder.

– Til møtet har vi med oss konkrete elementer til en krisepakke som vi vil diskutere med statsråden. Tiltakene er både økonomiske og regelverksendringer for avlingsskadeordningen som kan bidra til at bonden vil være bedre i stand til å takle den vanskelige situasjonen, sa leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB i forrige uke.

LES OGSÅ: Tørken skremmer klimaforskerne: – Et typisk eksempel på ekstremvær

Artikkeltags