Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen: – Ikke la skyene lure deg

Artikkelen er over 2 år gammel

Skyer til tross. UV-strålingen kan være sterk.

(Tønsbergs Blad)

(Nettavisen): - Ikke la skyene lure deg. UV-strålene finner veien gjennom skydekket, så det er viktig å smøre seg uansett! er beskjeden fra Meteorologisk institutt.

UV-varselet torsdag viser moderat til sterk UV-stråling i store deler av landet.

Nivå 8 i fjellet

Skal du til fjells, bør du være ekstra forsiktig. Fredag og lørdag kan UV-varselet for Folgefonna og Hardangerjøkulen bli svært høyt, cirka 8, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU).

– Det betyr at strålingen fra sola er ekstra sterk. Husk solkrem, solbriller og hatt, sier seniorforsker Tove Svendby ved NILU.

Se varselet om UV-stråling på nilu.no

Norge ligger på toppen i verden når det gjelder andelen føflekkreft og også andelen som dør av det. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, ifølge Kreftforeningen, og i hovedsak er kilden sol og solarium. I 2016 fikk 2264 nordmenn føflekkreft. Kreftformen opptrer hyppigst i de sørligste fylkene, og er mer uvanlig i nord.

– Unngå å bli solbrent

Seniorforsker Linn Nilsen ved Statens strålevern uttalte til Nettavisen tidligere denne uken at nordmenn bør bli langt flinkere til å beskytte seg mot sola og ikke minst beskytte barna bedre.

– Det er solbrenthet vi må unngå, sier Nilsen og viser til at huden ikke glemmer, men samler opp skader gjennom årene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.