Det må være en underlig overgang å oppleve at 10.000 kjørende biler i døgnet rett utenfor husveggen plutselig så å si blir borte. Nå har et nytt kapittel startet for beboere på Vollane på Hasle.

– Da jeg ble vekket av katta som ville ha mat, tenkte jeg: «Så stille det er! Nå må de ha stengt veien». Og det var akkurat det som hadde skjedd, forteller Eyvind Spone (59) torsdag formiddag.

Han og kona Uyen Spone (50) flyttet fra Drammen til huset i Vollane på Hasle i Sandefjord for omtrent ett år siden. Nå gleder de seg til et roligere bomiljø.

For Vollane ble grytidlig torsdag morgen stengt for gjennomgangstrafikk, samtidig som den siste biten av Ringveien – en strekning på 300 meter mellom FV303 og Haslebakken – ble åpnet for trafikk.

Villmannskjøring

– Vi har selvsagt merket den daglige trafikken, sier Eyvind Spone.

– Ja, det har vært bråkete, tilføyer kona.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– I rushtida på fredager har det vært en flaskehals, og folk vil fort fram. Det er svingete, smalt, uoversiktlig og uten fortau her, og folk skal inn og ut av Meny og til og fra boliger. Mange er hissige og tuter og klager over andre bilister, og tenker kanskje ikke over at det er veien som er dårlig, sier husbonden.

59-åringen er imidlertid mest skremt av det han kaller villmannskjøring i den svingete 50-sonen, som nå altså er omgjort til blindvei.

Fotgjengere har gått her som levende blinker.

Eyvind Spone (59)

 

– Vi har sett at det er særlig den yngre garde som tråkker hardt på gassen på fredager og lørdager – det er sikkert moro med sånne svinger. Jeg har hørt at det har gått noen katteliv her, sier han.

LES OGSÅ: Veien har vært diskutert siden 70-tallet

– Levende blinker

Han er nå glad på egne og konas vegne, men understreker at veiomleggingen er bra for hele Sandefjord og alle som har brukt veien.

– Dette har vært en stygg «kråkevei» for alle som har brukt den. Fotgjengere har gått her som levende blinker, sier han, og tilføyer:

– Jeg har selv prøvd å gå nedover veien mot gartneriet, en strekning på omtrent 100 meter. Det var med livet som innsats, og jeg måtte gå sidelengs, forteller han.

Han og kona gleder seg over den ferske stillheten.

– Det er rart, men veldig godt, sier han.

LES OGSÅ (februar): Full stans i arbeidet med Ringveien

– Langt tryggere

På den nye gang- og sykkelveien langsmed den nyåpnede veien finner vi Hans Einar Løberg (35) og hunden Faks.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

 

 

– Dette er veldig bra. Det er god avstand til bilene og føles trygt, sier Løberg, som er på hjemtur mot boligen like ved Meny på Hasle.

Han er glad for at den trafikkerte veien nå endelig er omgjort til blindvei.

– Da blir det langt tryggere å gå forbi gartneriet, sier han, og konstaterer at han og Faks for første gang nærmest kan gå uforstyrret midt i veien:

De svært få bilene som kommer, skal enten snu (fordi de ikke har fått med seg at veien er stengt for gjennomkjøring), til de to-tre boligene eller til Haddeland gartneri.

Frykter kundelekkasje

På gartneriet er innehaver Zofia Haddeland betenkt over veiomleggingen.

Jo, hun ser absolutt sikkerhetsaspektet for spesielt de myke trafikantene og beboerne. Men rent forretningsmessig frykter hun omsetningssvikt når tilfeldige spontankunder ikke passerer lenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Det kommer sikkert til å slå ut. Allerede nå er det merkelig stille her. Jeg er redd aktuelle kunder blir skremt av skiltet som viser at veien er stengt.

Der står det «Vegen stengt 100m framme», et midlertidig skilt for alle som kjører på «autopilot».

LES OGSÅ: – Det er normalt at det tar noen uker før dette er tilpasset, fordi folk kjører på gamle vaner

Haddeland håper og tror de faste kundene vil finne fram. Men hun ønsker seg et skilt ved rundkjøringen ved Meny som viser vei til gartneriet.

For tenk hvis folk glemmer at gartneriet eksisterer?

– For mange kan det bli et tiltak å komme hit. Kanskje de ikke gidder.