Gå til sidens hovedinnhold

Veit du ikke hva sperm er?

Artikkelen er over 2 år gammel

- Veit du ikke hva sperm er?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ettermiddag en varm sommerdag, noe luftanlegget på kontoret takler dårlig. Følgelig er jeg blitt ør i hodet og er nesten halvt i svime. Men plutselig står det en eldre kar på kontoret og er morsk i stemmen. Jeg mener å huske en dirrende pekefinger også.

Øyenbrynene er like opprørte og hvite i toppene som havet under en middels storm i Sørishavet, og fra under dem stråler en isklar og farlig forventning. Ikke rart jeg blir ganske engstelig.

«Sperm»?

Tankene går naturligvis i en helt annen retning enn mot noe som beveger seg langt nede i havdypene på jakt etter blekksprut. Jeg har jobbet i Sandefjords Blad som journalist i knapt én uke. Året er 2001 – og jeg har møtt min første hvalfanger. Av frykt for hva situasjonen ellers kan føre til, finner jeg det best å svare «nei», på spørsmålet.

Hvalfangeren stryker straks på dør mens han rister oppgitt på hodet. Sannsynligvis fullstendig oppgitt over hva slags folk bla’ ansetter nå om dagen.

To dager etter dukker den samme mannen opp igjen. Denne gang med en papirrull under armen. Det viser seg å være en plansje over verdens hvalarter. Den henger han opp på oppslagstavlen uten å spørre først.

Etterpå får jeg en klar og tydelig beskjed:

- Det går ikke an å jobbe i bla’ uten å vite hva en spermasetthval er.

Så stryker han på dør.

Jeg traff ham igjen mange ganger. Han visste seg å være langt hyggeligere enn hva dette første møtet ga inntrykk av. Og det var alltid noe å lære.

For hvalfangeren hadde selvsagt evig rett. Skal du jobbe i en lokalavis må du kjenne til det stedet du dekker, og hvalfangst vil alltid være en viktig del av Sandefjords historie og identitet. Selv om nettselskaper og smarte hoder på Gründeriet nå tenker ut en ny framtid for byen.

Nå er hvalfangeren død – og det er stadig færre igjen av hans gamle kompiser. Holdningene til miljøvern og hvalfangst har også endret seg veldig, selv i hvalfangstbyen.

Men én ting vil aldri endre seg. Bor du i Sandefjord bør du vite at «sperm» kan bety mer enn én ting.

LES OGSÅ: Ny bok om blåhval og hvalfangst: – Hvis hvalen kunne skrike, hadde det vært mange færre skyttere

ANDRE MENINGER

Kommentarer til denne saken