Gå til sidens hovedinnhold

Velferdsprofitørene seirende ut av koronakrisa i Sverige

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stine Christophersen, en ansatt på Attendos eldrehjem i Sverige, advarte i fjor vår om velferdsbedriftens (profitørens) håndtering av koronapandemien. Attendo maksimerte nemlig privat profitt ved å ikke holde syke og friske pasienter atskilt, noe som selvfølgelig har bidratt til å gi Sverige slike høye smittetall. Å bruke så få ansatte som mulig var viktigere enn å begrense smitte. Konsernledelsen i Attendo har fått millioner i bonus i denne pandemiperioden, den gjennomsnittlige hjelpepleier har gått ned i lønn. Av den Svenske staten har profitøren fått 133 millioner i koronastøtte.

Sosialdemokratene i Sverige holdes i sjakk av sentrumspartiene som er støttepartier. De kan ikke utfordre profitørene, eller diskutere problemstillingen. Da feller de liberale sentrumspartiene regjeringen. Seirende ut av pandemien er følgelig velferdsprofitørene (kanskje pandemiprofitører er et mer passende begrep). Hvor mange av Sveriges dødsfall som er grunnet bedriftens prioritering av profitt vites ikke, den borgerlige majoriteten i riksdagen har nemlig frasagt seg alle slike innsyns og kontrollmuligheter. Helt sikkert er det at taperne er pasientene, deres pårørende og samfunnet for øvrig som har fått en forverret pandemi.

Og hva skjedde med Stine Christophersen? Hun ble kalt inn til hovedkontoret for å skrive under på en formell anmerkning, om at det hun hadde gjort var galt og at hun ville miste jobben hvis hun gikk til mediene igjen. Stine gjorde hemmelig opptak av møtet og skandalen vises nå som dokumentar på Sveriges Radio.

Snakk om svenske tilstander. La oss holde profitørene ute av velferden her i Norge.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.