Mitt første bevisste Ibsen-minne var fra NRKs fjernsynsteater i svart-hvitt. Jeg glemmer aldri inntrykket Anne Marit Jacobsen gjorde på meg som Hedvig i Vildanden. Jeg var nesten 13 år og forsto slett ikke alt. For meg som allerede var en lesehest, åpnet det noe nytt og viste meg hva teater kan bety.

I 2028 er det 200 år siden Henrik Ibsen ble født i Skien. At så mange leser og ser Ibsen over hele verden er fascinerende. Ibsen spilles hver uke ett eller annet sted i verden, og er nesten mer kjent i utlandet enn hjemme. Han er vår suverent mest betydningsfulle dramatiker – en attraksjon for Norge og en av de største merkevarene vi har.

I stor respekt for Ibsens enorme livsverk er mitt yndlingssitat fra Brand «Ikke tusind ord seg prenter som én gjernings spor.»

Etter budsjettavtalen mellom Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV ser jeg fram til at vi kan starte virkeliggjøringen av Sølvåren Ibsen formidlingssenter i Skien og å gjenskape Ibsens barndomshjem på Venstøp hvor han vokste opp.

Her startet fortellingene om Ibsen. Hit skal også kulturturister komme for å følge hans spor ikke bare i jubileumsåret, men i årene som kommer. Hit skal unge og eldre komme og lære mer om og møte Ibsens stadig aktuelle verker på sin måte. Tenk bare hva Peer Gynt, Et dukkehjem eller diktet Terje Vigen har betydd for utallige mennesker.

Henrik Ibsen er en attraksjon og en av de største merkevarene vi har. Han er del av vår felles kulturarv sammen med Edvard Munch, som også skal være en del av jubileet i 2028.

I statsbudsjettet er det nå satt av 25 millioner til Henrik Ibsen-museum, Sølvåren Ibsen formidlingssenter og styrke driften av museumsbygget i Brekkeparken.

Senterpartiet vil ha et mangfold av kulturaktiviteter og kulturuttrykk, og at hele befolkningen skal kunne delta i kunst- og kulturlivet. Som fylkespolitiker med ansvar for blant annet kultur sa jeg flere ganger: «En gang imellom må det bygges en opera». Dette er en riktig god begynnelse på storsatsingen «Ibsen 2028». Jeg ser fram til at jubileet blir feiret på skikkelig vis. Med dette statsbudsjettet kan vi gjøre – ikke bare si.