Gå til sidens hovedinnhold

Verdensteateret er en institusjon i byen, og riving bør være helt uaktuelt!

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg leser i avisa at Spir Arkitekter AS ser for seg å rive Verdensteateret for å gi rom for noe nytt og fint og flott. Det går bare ikke an!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Min første erfaring med Verdensteateret, som altså egentlig var en kino, var da jeg var fire-fem år og ble tatt med på film sammen med storesøstera og mora mi. Og det var selveste «The Sound of Music» på plakaten. Nesten tre timer med film og mer godteri enn jeg var vant med, ble drøy kost for en liten gutt, og jeg kasta opp i smuget ved siden av. Siden ble det mange filmer på Verdensteateret. Når det var Tarzan-filmer, var det kø bortover gata, rundt hjørnet og videre oppover Storgata. Og det var i hvert fall en av vaktene, i full uniform, som var i overkant streng. Tulla du i køen, blei du sendt helt bakerst. Men teateret var helt fantastisk og magisk!

Mange minner

Etter at kinoen ble lagt ned og huset ble bygget om til konsert- og teaterscene, har det vært et hus der det har vært mulig å arrangere lokale konserter, festivaler og teaterforestillinger i mange år. Sjøl stifta jeg for mange år siden igjen bekjentskap med Verdensteateret da jeg var med å drive Sandefjord Rockeklubb, og vi hadde konserter med norske «new-wave» band som i dag er legendariske, som Kjøtt, Veslefrikk, The Aller Værste og flere. Og det har siden vært et sted der utallige unge musikere har debutert på scenen, det har vært ungdomsklubb, metal-festivaler, bluesfestivaler, rockefestivaler, teateroppsettinger og utrolig mye mer, i det hele tatt har vel en stor del av byens befolkning vært i aktivitet innafor dørene der!

Trist å se

Jeg har i flere perioder opp gjennom livet vært med på å arrangere aktiviteter i Verdensteateret, og det har vært trist å se i hvilken grad kommunen har latt bygningen forfalle selv om den har vært så mye i bruk av lokal lavterskelaktivitet. I noen år da jeg var aktiv i Sandefjord Bluesklubb og var med og arrangere mange konserter i teateret opplevde vi en driver, altså kommunen, som virket fullstendig uinteressert i hva som foregikk der, og som bare var interessert i at noen private kunne overta ansvaret. Dørene hang og slang og garderobene var en skam å presentere for artistene. Ingen fulgte opp det tekniske anlegget. Vi fikk redusert leie hvis vi fiksa opp litt, skrudde opp dorullholdere og lignende! Til og med reinholdet var elendig, selv om det var inkludert i leia.

Så mye utfoldelse!

Kanskje har det aldri vært fint nok på Verdensteateret for byens politikere? Det var i hvert fall greit i denne perioden å putte masse penger i Midtåsen, mens teateret nede i byen forfalt. Takk og lov for at Verdensteateret har fantes midt i byen og gitt mulighet for så mye utfoldelse og lokal kultur, for det er det først og fremst har handlet om.

To ganger har kommunen lyktes med å få noen til å ta over drifta, og to ganger har teateret havnet tilbake på kommunens hender. Det er på tide at man ser at Verdensteateret skal være en lokal kulturscene med kommunal drift.

Verdensteateret må leve videre, og det må fortsatt være tilgjengelig for lokale krefter. Verdensteateret er en institusjon i byen, og riving bør være helt uaktuelt!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.