Gå til sidens hovedinnhold

Verdensteateret viktig for amatørkulturen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åpent brev til byens kulturinteresserte: Styret i Sandefjord Blandede Kor er bekymret for Verdensteaterets framtid. Med denne bygningen har amatørkulturen et sted der de innenfor noen rimeligheters grense kan vise seg fram, glede, mestre og feile. Få lov til å blomstre. Blir Verdensteateret borte, blir også byens eneste lavterskelarena borte, og amatørkor og orkester, små og store band og teatergrupper, mister et viktig sted.

Sandefjord Blandede kor er eldre enn Verdensteateret, snart 100 år. Vi håper at kor- og musikkbyen tar vare på oss og de andre. Vi er en voksen og viktig del av byens stolte kortradisjon, og for oss er det en svært viktig motivasjon å få opptre minst en gang i året. Da er Verdensteateret et knutepunkt vi kommer tilbake til gang på gang.

På mange måter er Verdensteateret Sandefjords amatørkultur viktigste bygning for motivasjon og inspirasjon. Der henter amatørkulturen fortjent applaus og smil: Dit kan familie, venner og kjente komme for å se sine blomstre.

Selv om det finnes vilje og sikkert evne i det politiske og kommunale miljøet for å skape en slik arena, vil et hvert nytt sted koste mer enn hva amatørkulturen kan klare. Det har historien vist gang på gang. Vi vet alle at når kommunale tiltak skal prioriteres, må amatørenes hobby og kultur vike.

Sandefjord som by er under press. På den ene siden er byen attraktiv som arena for mennesker som vil bo sentrumsnært. På den andre siden blir byens egenart borte dersom den viktigste næringsutviklingen er å bygge boliger.

Det som gjør byen og det bynære så attraktivt, er nærhet til mangfoldighet av tilbud og hendelser. Det må derfor være en balanse mellom det bymessige og utbudet av aktiviteter og mangfold. Uten mangfoldet forsvinner byens attraksjon som by, og stedet reduseres til en søvnig småby der aktiviteter er flyttet til omegnen på utsiden av sentrum.

Verdensteateret representerer mye av amatørkulturens sjel. Bygningen Verdensteateret ble oppført i 1916, opprinnelig som kino. De senere årene er lokalet blitt et lite kulturhus, med varierte forestillinger – både av lokale og gjestende arrangører. I Verdensteateret er det lokale kulturlivet i Sandefjord prioritert, og sånn bør det fortsatt være. Det er et lokale som er overkommelig å leie, har et passende antall seter og som gjør at amatørkulturen slipper å bruke mesteparten av tiden på å lete etter penger der ute.

Karakteristiske trekk for en by er tett bebyggelse, forholdsvis stor befolkning, et næringsliv dominert av handel, håndverk, kultur og administrasjon. Vi leser stadig om at det er kafeer og kultur som er byenes sjel. Skal sjelen få plass og utvikle seg, må mangfoldet få blomstre. Sandefjord Blandede Kor forkorter seg til Sabla Bra Kor. Om vi får beholde Verdensteateret som arena kan vi med hånda på hjertet si at byen vår også er en Sabla Bra by, og vi skal bidra til at byens hjerte slår videre og fortsatt blomstrer.

Kommentarer til denne saken